Primăria Capitalei se pregătește să ia o decizie similară în privința biletelor STB (Societatea de Transport București), conform unor surse din cadrul municipalității. Dacă aceste schimbări vor fi aprobate, prețul unui bilet STB ar putea ajunge la 5 lei, egal cu cel al biletului de metrou.
„Primăria Capitalei, prin direcțiile ei de specialitate, dar și prin edilul general, împreună cu Consiliul General, va decide alinierea biletului STB cu cel de la Metrorex, adică să ajungă la 5 lei”, au declarat surse administrative pentru Gândul.
Astfel, după ce Metrorex a majorat tariful pentru o călătorie de la 3 lei la 5 lei, începând cu 1 ianuarie 2025, se pare că și STB va adopta o politică similară pentru a menține o coerență între cele două tipuri de transport public din Capitală.
Această posibilă majorare ar putea interveni în primul trimestru al anului 2025, în paralel cu elaborarea bugetului Capitalei pentru anul respectiv.
„La nivelul Primăriei Capitalei se discută deja creșterea tarifului la STB. Se dorește ca acesta să fie aliniat cu cel de la Metrorex. Costurile cu transportul public sunt foarte mari. Așadar, este foarte logică această majorare. Poate nu va ajunge chiar la 5 lei. Dar o majorare sigur va fi, cel mai probabil în primul trimestru, în paralel cu elaborarea bugetului pe 2025”, au explicat sursele citate.
De asemenea, sursele subliniază că, deși este posibil ca prețul biletului STB să nu ajungă exact la 5 lei, este clar că se va implementa o creștere, având în vedere costurile mari asociate cu transportul public din București și necesitatea de a le acoperi.
Este important de menționat că majorarea prețului biletului STB ar urma să urmeze exemplul celor deja implementate de Metrorex, care a făcut creșteri semnificative ale tarifelor pentru diverse tipuri de bilete și abonamente.
În ceea ce privește Metrorex, de la 1 ianuarie 2025, prețurile au fost majorate semnificativ.
Astfel, o călătorie de metrou a ajuns de la 3 lei la 5 lei, iar o cartelă cu două călătorii costă acum 10 lei. De asemenea, prețul cartelelor pentru 10 călătorii a crescut de la 25 lei la 40 lei, iar abonamentele s-au scumpit și ele, de la 8 lei la 12 lei pentru abonamentele pe 24 de ore, iar pentru abonamentele anuale, de la 700 lei la 900 lei.
Creșteri de preț au fost implementate și pentru diverse tipuri de abonamente cu reducere, studenții fiind nevoiți să plătească acum 9 lei în loc de 8 lei, iar donatorii de sânge vor achita 50 de lei pentru abonamentele lor.
Citește și: Cât costă polițele RCA pentru tractoare în 2025. Tabelul cu tarife de referință