Corpul ceresc este numit Steaua lui Scholz și este un sistem binar compus dintr-o stea roşie şi una maronie de mici dimensiuni, observate pentru prima oară în 2013. Profesorii de fizică și de astronomie cred că atunci a avut loc cea mai apropiată întâlnire dintre Soare și o altă stea.
Ei mai spun, de asemenea, că neanderthalienii au reușit să vadă pentru prima dată steaua de mici dimensiuni atunci când a trecut prin dreptul sistemului nostru solar.
Steaua lui Scholz a intrat astfel în istorie, deoarece a trecut pe lângă Pământ la o distanţă de 52.000 unităţi astronomice (o singură unitate UA măsoară distanţa dintre Terra şi Soare, de 150 milioane km) sau 0,8 ani-lumină. La această distanţă, multe dintre corpurile spaţiale rămân necunoscute oamenilor, timp de câteva milenii.
Eric Mamajek, profesor de fizică şi astronomie în cadrul Universităţii din Rochester şi totodată autorul studiului, s-a declarat intrigat de traiectoria neobişnuită a stelei, care prezintă „o tangentă foarte lentă, de-a lungul cerului”, în timp ce măsurătorile vitezei radiale arată că steaua se îndepărtează de sistemul solar cu o viteză considerabilă.
Citeşte continuarea pe greatnews.ro