Ştefan Hruşcă împlineşte 60 de ani VIDEO

Ștefan Hrușcă s-a născut la 8 decembrie 1957, în localitatea Ieud din județul Maramureș. S-a îndrăgostit de muzica folk în perioada în care era elev la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmației, unde studia vioara.
Iulian Tudor
08 dec. 2017, 10:41
Ştefan Hruşcă împlineşte 60 de ani VIDEO

A început să studieze chitara la început autodidact, apoi cu un profesor, informează AGERPRES. Traseul artistic al lui Ștefan Hrușcă a început în 1981, odată cu debutul în Cenaclul Flacăra, în acea perioadă fiind profesor la Școala nr. 1 din Borșa. După debutul în Cenaclu, a devenit membru permanent al acestuia, lansând multe melodii îndrăgite de public, între care binecunoscuta ”Rugă pentru părinți”, care i-a marcat destinul de folkist.

Citeşte şi Cele mai frumoase COLINDE DE CRĂCIUN. Ascultă cea mai frumoasă muzică de Sărbători VIDEO

Cu Cenaclul Flacăra a susținut, în perioada 1981-1984, peste o mie de spectacole în toată țara. În 1984 a părăsit Cenaclul, deja obținuse Marele Premiu al Muzicii Folk (1982), Premiul pentru Creație (1983), Premiul pentru întreaga activitate (1984), potrivit site-ului http://www.bestmusic.ro.

Între melodiile care l-au făcut cunoscut de numără ”Copacul îndrăgostit”, ”Vara promisă”, ”Ochii tăi”, ”Urare pentru îndrăgostiți”, ”Balada unui fost soldat”, ”Nunta de flori”, ”Numai noaptea”, ”Ninge la fereastră”, ”O singură speranță”, ”Frunze”, ”Tu, Ardeal”, ”Steaguri albe”, ”Fluturele nopții”.

A început o perioadă cu multe colaborări, cu seria spectacolelor „Nocturne” susținute la Teatrul ”Țăndărică” împreună cu Vasile Șeicaru și Radu Gheorghe. În toamna anului 1984 a apărut primul său LP, „Rugă pentru părinți”.

În perioada 1985-1989, numele lui a fost strâns legat de cel al lui Vasile Șeicaru alături de care a cântat în numeroase concerte. A participat la Festivalul cântecului (Berlin, 1985/1987), a susținut 200 de spectacole în doar doi ani sub Egida Filarmonicii din Arad, alături de Șeicaru și Victor Socaciu.

În 1986 a apărut albumul „Urare pentru îndrăgostiți”. Anul 1988 a fost marcat de prezența la Festivalul ”Garoafa Roșie” de la Soci (Bulgaria) și de apariția albumului „Călători visători” (împreună cu Vasile Șeicaru).

Ștefan Hrușcă a susținut primele concerte pe continentul Nord American în 1990, iar la sfârșitul aceluiași an a lansat primul album de „Colinde”. Casa de discuri Electrecord i-a acordat în 1991 premiul Discul de Aur pentru cele mai multe albume vândute („Colinde I”).

La sfârșitul anului 1991, s-a stabilit în Toronto, Canada. După doi ani, în 1993, a apărut al doilea disc de colinde, „La săvârșitu’ Lumii”, pentru care a obținut încă un Disc de Aur.

Din 1993 a început să efectueze în fiecare an turnee de colinde în România. „Ziurel de ziurel”, lansat în noiembrie 1995, este al treilea disc de colinde al lui Hrușcă. Tot în 1995, în vară, s-a reîntâlnit pe scenă cu Vasile Șeicaru, la Galele Costinești. A primit, în 1996, Premiul Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe unități vândute din albumul „Ziurel de Ziurel”. În primăvara aceluiași an a lansat un album de creație, „Fostele iubiri”, pe versurile poetului George Țărnea.

Spectacol de muzică și poezie, susținut de poetul Adrian Păunescu și de interpretul de muzică folk Ștefan Hrușcă pe scena Teatrului Național din București în cadrul turneului aniversar ”Rugă pentru părinți”, 2008

În septembrie 1996, a avut loc prima ediție a Festivalului de Muzică Folk „Meșterul Manole” al cărui ințiator și director artistic este Ștefan Hrușcă. Un an mai târziu, a susținut un turneu de colinde în Canada și Statele Unite, alături de George Natsis.

Citeşte şi Lovitură grea pentru Ştefan Hruşcă. Concerte anulate din lipsă de spectatori

În anii 2000, Hrușcă a lansat o serie de alte albume: ”Sfântă-i sara de Crăciun” (2001), ”20 de ani” (2001), ”Crăciunul cu Hrușcă” (2001), ”Iarăși flori dalbe” (2005), ”Balade speciale” (2007), ”La mijlocu’ cerului” (2012), ”Crăciunul cu Hrușcă”, reeditarea (2013).

De-a lungul carierei, artistul a concertat în lumea întreagă, din SUA până în China, Germania, Coreea de Nord, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Canada, Austria, Republica Moldova.

În 2004, Președinția României i-a conferit lui Ștefan Hrușcă Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B — „Muzică”, ”pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

În 2016, Ștefan Hrușcă a sărbătorit 25 de ani de colinde printr-un turneu național, care a trecut prin orașele Craiova, București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

În noiembrie 2017, Ștefan Hrușcă a participat la mega-spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra — Adrian Păunescu”, dar și la a XVI-a ediție a festivalului-concurs „Bistrița Folk”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Adio, grătare! Minivacanța de 1 Mai e compromisă. Weekendul aduce ploi abundente în toată țara
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Horoscop chinezesc săptămâna 28 aprilie – 4 mai 2025: Semnul zodiacal care pleacă în vacanță fără să țină cont de bugetul alocat
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre