Acum cinci ani, Ștefan Hrușcă, în calitate de reclamant, i-a chemat în fața magistraților de la Tribunalul București pe reprezentanții mai multor companii, printre care giganții tehnologiei americane Google și Apple, dar și una dintre cele mai cunoscute mărci românești în domeniul muzical, Electrecord.
Motivul pentru care celebrul cântăreț i-a chemat în fața judecătorilor pe pârâții Google și Apple este legat de nemulțumirea lui Hrușcă cu privire la respectarea proprietății intelectuale, speța deschisă acum cinci ani fiind în categoria ”drept de autor şi drepturi conexe”.
Mai exact, Ştefan Hruşcă reclamă publicarea pe mai multe canale a melodiilor sale, astfel ele putând fi ascultate fără ca lui să-i revină drepturile băneşti cuvenite, asta în timp ce platformele pe care Google sau Apple le administrează, cum ar fi Youtube, nu fac nimic pentru a împiedica această practică.
Procesul, deschis în 2017, a avut parte de câteva amânări și suspendarea procesului în perioada stării de urgență din 2020, din România. Cu toate acestea, până acum, Ștefan Hrușcă a obținut câteva mici victorii, ”de etapă” în lupta sa cu două dintre cele mai mari companii din lume, scrie Fanatik.
Mai exact, Ștefan Hrușcă a reușit să obțină de la judecători încuviințarea cererilor pe care le-a făcut, iar în luna martie a acestui an va avea o nouă înfățișare pentru a-și susține cauza pentru care luptă de cinci ani.
De exemplu, piesa devenită celebră în toată lumea, ”Leru-i, da leru-i ler”, este postată pe mai multe canale Youtube, iar numărul vizualizărilor totale trece, lejer, de 10 milioane, lucru care, așa cum este lesne de înțeles, îi aduce pierderi serioase.
Cum situația se repetă și în cazul altor platforme de streaming, procesul deschis de Ștefan Hrușcă are ca obiect banii pe care acesta i-a pierdut de-a lungul timpului prin difuzarea mai mult sau mai puțin legală ale colindelor interpretate de el.