Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat, luni, percheziţii în 18 locaţii situate în Bucureşti şi alte patru judeţe într-un dosar privind achiziţii, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene.
„Ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 18 locaţii (sedii ale unor societăţi comerciale şi domicilii ale unor persoane fizice) situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj”, se arată într-un comunicat al DNA.
Printre locuintele percheziţionate s-a aflat şi casa lui Stefan Lungu, din Corbeanca.
Ştefan Lungu, fost consilier în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) condus de Elena Udrea, a primit în anul 2010, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 700.000 de lei de la societatea Termogaz Company SA, pentru a-şi folosi influenţa faţă de angajaţi din cadrul ministerului, în vederea efectuării plăţilor prin care erau finanţate contractele de lucrări publice, potrivit unor surse judiciare.
Pentru a ascunde natura plăţilor efectuate de Termogaz Company SA au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, prin interpunerea S.C. Last Time Studio S.R.L. Câmpina (societate controlată de Lungu Ştefan şi unde calitatea de asociat şi administrator aparţinea la acel moment mamei sale Lungu Elena ) în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acestei societăţi.
Banii ar fi fost livraţi în mai multe tranşe, iar pentru a ascunde natura acestor plăţi, au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie.
În perioada iulie – august 2010, reprezentanţii Termogaz Company urmăreau obţinerea unei plăţi în avans pentru contractul încheiat cu UAT Cavnic având ca obiect domeniul schiabil Gutâiul Doamnei. Deşi MDRT nu finanţa în mod obişnuit realizarea unor asemenea plăţi, Ştefan Lungu a promis că va interveni, pentru a aproba efectuarea plăţii în schimbul unui comision de 10%.
În iulie 2010, MDRT a dispus efectuarea plăţii de 4.999.024 RON către UAT Cavnic pentru finanţarea în avans a contractului încheiat cu Termogaz Company, sumă din care 499.739,9 RON a fost transferată de societate către Lungu Ştefan. Transferul a fost mascat prin interpunerea societăţii controlate de Lungu Ştefan în achiziţia unui bun. Astfel, la data de 25.08.2010 SC Last Time Studio SRL a achiziţionat un post de transformare de la Electrotehno SRL Bacău în schimbul sumei de 119.861,97 RON, iar în aceeaşi zi l-a revândut societăţii Termogaz Company SA cu suma de 619.601,87 RON. SC Last Time Studio SRL a încasat preţul de la Termogaz Company SA la data de 24.08.2010, sursa fondurilor fiind MDRT .
În toamna anului 2010, MDRT a realizat alte două plăţi în valoare totală de 1.921.412,93 RON către UAT Borsec pentru finanţarea contractului încheiat cu Termogaz Company (844.081,33 RON la 29.10.2010 şi 1.077.331,60 RON la 17.11.2010). Ulterior, Termogaz Company a transferat 195.627,16 RON către Lungu Ştefan în aceeaşi modalitate. Astfel, SC Last Time Studio SRL a achiziţionat de la Electrotehno SRL un alt post de transformare cu preţul de 68.244,84 lei la 14.12.2010 şi l-a revândut Termogaz Company SA cu suma de 263.872 lei , preţul fiind încasat în data de 20.12.2010 .
În urma controlului efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a reieşit că SC Last Time Studio SRL a fost doar o firma interpusa, care nu a efectuat transport, montaj sau un alt serviciu care să justifice creşterea de 5 ori a preţului. Din documentele prezentate reiese că transportul posturilor de transformare s-a realizat de către producătorul Electrotehno SRL direct la destinaţia finala, respectiv proiectele realizate de Termogaz Company cu finanţarea MDRT la Borsec şi Izvoare Borişte.
Obiectul principal de activitate al SC Last Time Studio SRL constă în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, iar societatea nu a desfăşurat anterior şi nici ulterior operaţiuni legate de aparate de control şi distribuţie a electricităţii. La 09.02.2011, după săvârşirea faptelor descrise, SC Last Time Studio SRL şi-a completat obiectul de activitate cu activităţi secundare legate de producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice, precum şi cu lucrări de construcţii.
Mai mult, Termogaz Company achiziţionase cu puţin timp înainte transformatoare de la Electrotehno SRL, astfel încât cunoştea valoarea reală a bunurilor şi le-ar fi putut cumpăra direct de la producător.
Posturile de transformare sunt produse de Electrotehno S.R.L. pe baza unor specificaţii detaliate stabilite de către beneficiar, în funcţie de care sunt importate componentele necesare, activitate care presupune numeroase contacte între producător şi cumpărător.