„Eu sunt doar un participant, un alergător cinstit… Nu mi se pare normal ca un preşedinte să se eternizeze, indiferent de cum l-ar chema, indiferent de cât de valoros ar fi… Se face, cred eu, cu intenţie, confuzia între criticul, omul de cultură Nicolae Manolescu, şi administratorul Nicolae Manolescu. Este, totuşi, o diferenţă între unul şi celălalt”, a declarat Ştefan Mitroi, citat de Adevărul.
Ştefan Mitroi, autorul volumului „Dulce ca pelinul”, îşi vede candidatura ca pe o formă de protest, considerând că Nicolae Manolescu, criticul, trebuie văzut diferit de Nicolae Manolescu, administratorul.
Alegerile pentru Uniunea Scriitorilor Români (USR) au început pe 11 aprilie, dată de la care cei cinci candidaţi au început să viziteze oraşele în care există filiale ale uniunii, pentru a-şi convinge colegii că le merită voturile.
În ceea ce priveşte schimbările pe care scriitorul le-ar face dacă ar fi să fie ales, prioritatea ar reprezenta-o schimbarea statutului: readucerea mandatelor preşedintelui USR la numărul de două, aşa cum era înainte ca Manolescu să îl modifice. Este un lucru dovedit, crede Mitroi, că atunci „când un om ocupă prea mult timp un scaun, lucrurile încep să nu mai miroasă frumos”, lucru dovedit şi de practica ţărilor occidentale.
„Americanii, de exemplu, au avut preşedinţi de succes, dar niciun preşedinte nu candidează mai mult de două mandate. A fost o excepţie cu un preşedinte care a ajuns la patru mandate, dar era în vreme de război, era o situaţie de excepţie, condiţii speciale”, a spus Ştefan Mitroi.