Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a comentat, miercuri, decizia CCR referitoare la vechimea procurorilor şi a afimat că ”lupta împotriva corupţiei tinde să devină neconstitutională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit”. Ministrul anunţă că va propune soluţii legistative după ce va apărea motivarea deciziei, iar lipta anticorupţie va fi întărită cu procurri cărora să li se garanteze independenţa. ”Vom repara ce a stricat PSD”, anunţă ministrul.
”Curtea Constituţională a mai dat astăzi o lovitură DNA şi DIICOT, adică luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. CCR nu a ţinut cont de opinia celor care ştiu cel mai bine care este situaţia în parchete şi a ignorat argumentele DNA şi DIICOT, susţinute, de asemenea, de mai multe asociaţii ale magistraţilor şi de Secţia de procurori a CSM. Pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA şi DIICOT, decizia CCR închide uşa pentru procurorii mai tineri, bine pregătiţi profesional, dar care nu îndeplinesc cerinţa de 10 ani vechime, impusă de ministrul PSD Florin Iordache”, a scris, miercuri, pe Facebook, Stelian Ion.
CSM îl desfiinţează pe Ministrul Justiţiei Stelian Ion: „Subminează constant statul de drept, deşi îl clamează”
Acesta apreciază că ”a repara ceea ce a stricat PSD şi a dus la blocaje în activitatea parchetelor este neconstituţional”.
”A face reformă în justiţie şi a le asigura unităţilor de parchet condiţiile şi personal pentru a-şi desfăşura activitatea în mod optim devine neconstituţional. Lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii tinde să devină neconstitutională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR”, a mai transmis ministrul.
Acesta apreciază că activitatea procurorilor care în prezent lucrează la DNA şi DIICOT nu trebuie afectată şi anunţă că Ministerul Justiţiei analizează soluţiile pentru ca, pe viitor, aceste structuri care anchetează faptele de corupţie şi criminalitatea organizată să fie întărite.
”După motivarea deciziei CCR, Ministerul Justiţiei va propune modificarea legislaţiei astfel încât aceste unităţi de parchet şi sistemul de justiţie în general să funcţioneze în mod optim. Legile justiţiei aflate în lucru la Ministerul Justiţiei vor oferi soluţiile ca lupta anticorupţie să continue şi garanţiile de independenţă pentru judecători şi procurori”, a mai scris Stelian Ion.
Acesta vorbeşte, din nou, despre ”necesitatea unei reforme cu privire la Curtea Constituţională”.
”CCR are nevoie de o reformă reală şi de judecători cu viziune europeană şi cu respect pentru funcţionarea statului de drept. Vom repara ce a stricat PSD, oricâte piedici ni se pun”, a mai scris ministrul.
Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea ÎCCJ referitoare la reducerea de la 10 la 7 ani a condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT, au declarat pentru News.ro surse din cadrul CCR.
Ulterior, CCR a explicat într-un comunicat că reperul pentru stabilirea condiţiei de vechime necesare accederii la funcţia de procuror în cadrul direcţiilor specializate este cel stabilit pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atât sub aspectul naturii vechimii (efectivă), cât şi sub cel al temporalităţii sale (10 ani), astfel că, în niciun caz, standardul numirii în funcţie nu poate fi inferior celui al promovării în funcţie la nivelul antereferit.
Totodată, specializarea poate implica o condiţie superioară de vechime pentru accederea în respectiva funcţie, dar nicidecum una inferioară.