Stelian Ion afirmă, miercuri seară, că premierul Florin Cîţu este ”foarte activ în bătălia împotriva regulilor democraţiei”, încercând să blocheze moţiunea de cezură a USR PLUS şi AUR. Stelian Ion îl acuză pe Florin Cîţu că nu a făcut nimic când a trebuit să apere desfiinţarea Secţiei speciale, proiect pe care şi l-a asumat iniţial. ”Nici măcar nu le-a cerut parlamentarilor PNL din ”echipa câştigătoare” să susţină desfiinţarea SIIJ”, a transmis Stelian Ion.
”Premierul Florin Cîţu este foarte activ în bătălia împotriva regulilor democraţiei, încercând să blocheze o moţiune de cenzură. Astăzi, Florin Cîţu a sesizat Curtea Constituţională pentru un presupus conflict între Parlament şi Guvern”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Stelian Ion.
Acesta îl acuză pe Florin Cîţu că nu a făcut nimic când a trebuit să apere desfiinţarea Secţiei speciale. ”Când a fost să apere un act adoptat de Guvern, pe care şi l-a însuşit iniţial, şi anume proiectul de desfiinţare a SIIJ, Florin Cîţu a stat cuminte în banca lui, nu a făcut nimic să apere şi să impună decizia Guvernului în faţa UDMR şi nici măcar nu le-a cerut parlamentarilor PNL din „echipa câştigătoare” să susţină desfiinţarea SIIJ”, a mai transmis fostul ministru al Justiţiei.
Executivul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR.
EXCLUSIV. Tudorel Toader: „Eu zic că guvernul nu o să pice. Procedurile sunt neconstituţionale”
Guvernul se referă la încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului. În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”.
Documentul face referire la ”comportamentul neconstituţional şi neloial al Parlamentului prin Preşedintele Camerei Deputaţilor”. Curtea Constituţională (CCR) a stabilit ca părţile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitor la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, urmând ca data şedinţei de judecată să fie stabilită ulterior.
Stelian Ion: „Măcar în perioada USL-istă, liderii PSD și PNL au ieșit de mână și au făcut schimb de tricouri. Acum le e jenă, dar o fac pe ascuns”
„Toate tergiversările acestea sunt făcute cu ajutorul lui Marcel Ciolacu, cu ajutorul PSD-ului. Măcar în perioada USL-istă, liderii PSD și PNL au ieșit de mână, și-au făcut schimb de tricouri, au fost împreună pe față, acum le e jenă să facă lucrul acesta dar o fac pe ascuns. Se vede evident în chestiunea moțiunii. Să nu chemi la consultări partidele, înainte să izbucnească acest scandal sau până în momentul în care împingi miniștrii USR PLUS la demisie, mi se pare o greșeală gravă.
A fost un gest absolut arbitrar, fără niciun motiv, un pretext care s-a confirmat o bazaconie, cel cu avizarea, nici măcar nu venise toate documentele, pentru că era deja un al doilea episod, pentru că primisem garanții că nus e va mai întâmpla, pentru că peste o lună s-ar fi întâmplat același lucru cu Cătălin Drulă, s-ar fi întâmplat același lucru cu Claudiu Năsui cu Cristian Ghniea și tot așa”, a precizat Stelian Ion.