Alina Bica, Dragoş Săvulescu şi Daniel Dragomir, trei dintre marii fugari români care se ascund în Italia, ar putea fi aduşi în ţară pentru a-şi ispăşi pedepsele. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă un răspuns din partea omologului italian pentru o discuţie.
„Autorităţile italiene au primit din partea noastră solicitări repetate de o discuţie bilaterală. Am solicitat să discut cu ministrul Justiţiei italian, după cum ştiţi au intervenit nişte modificări în guvernul italian, a fost o perioadă de instabilitate, solicitare există, aştept răspuns din partea ministrului de Justiţie din Republica Italia”, a declarat Stelian Ion, citat de news.ro.
Ministrul Justiţei a precizat că legea în Italia s-a schimbat şi nu mai pot obţine statut de rezident decât persoanele care au stat cel puţin cinci ani în ţara respectivă.
Citeşte şi: Dragoş Săvulescu nu va fi extrădat în România. Decizia a rămas definitivă
„Trebuie să vedem că de curând a fost adoptată în Italia o lege care reglementează fix o chestiune colaterală celei despre care vorbim. S-au folosit de-a lungul timpului şi s-a creat aşa o o reţetă de succes pentru unii fugari, sunt convins că nu doar din România, care s-a bazat pe obţinerea unui statut de rezident sau unui statut asimilat celui de rezident foarte repede, foarte facil. Acum legea italiană adoptată pe data de 5 februarie, care va intra în vigoare în jurul datei de 20 februarie, prevede o condiţie obligatorie de şedere de cel puţin cinci ani de zile în Italia pentru a obţine acest statut şi pentru a se putea ajunge la pretinderea de către acea persoană de a executa pedeapsa în Italia. Ceea ce reprezintă un aspect pozitiv, sunt convins că acea modificare a fost şi ca urmare a demersurilor pe care le-a făcut şi Ministerul Justiţiei şi pe cale diplomatică”, a afirmat ministrul Justiţiei.
El a menţionat că sunt unele cazuri de persoane condamnate, “nume cu rezonanţă” care scandalizează opinia publică şi că autorităţile vor să le aducă pe acestea în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa.
“Sunt sute de cazuri rezolvate în sensul în care se răspunde pozitiv din partea autorităţilor din alte state, însă avem într-adevăr cazuri punctuale, unele cu nume de rezonanţă, care pur şi simplu scandalizează opinia publică. Ne interesează să îi aducem pe toţi să-şi ispăşească toţi pedeapsa în România şi se lucrează intens la chestiunea asta şi pe cale diplomatică există discuţii pe toate căile posibile”, a mai transmis Stelian Ion.