Stelian Ion susţine că este aproape de realizarea obiectivului anunţat încă din campania electorală, acela de a desfiinţa SIIJ.
„Este perioada de final a acestei sectii (n.r. SIIJ), se apropie de final activitatea ei. Dupa cum am afirmat nu demult, legile justitiei sunt in etapa de finalizare in grupul de lucru creat de coalitie. Lucram la ultimele articole si in urmatoarea perioada vom ajunge la forma finala, astfel incat sesiunea viitoare sa debuteze cu discutii pe margine lor.
Ele vor ramane in dezbatere atata timp cat va fi nevoie pentru a fi explicate, intelese si votate, in niciun caz in maniera in care s-a procedat in 2017.
Un capitol extrem de important este cel referitor la Inspectia Judiciara. Vizam masuri care sa ia din mana inspectorului sef toata puterea. Este absolut anormal sa se intample lucrul acesta, sa aiba o singura persoana toata puterea. Vom opta foarte clar pentru independenta acestor magistrati si pentru o putere care nu este concentrata in mainile unei singure persoane.
Ce am in vedere este ca,m in momentul in care se verifica conduita judecatorilor, sa se raporteze nu doar la deciziile CCR, ci si la cele ale CJUE.”, a declarat Stelian Ion.
Întrebat despre recenta pensionare a Giorgianei Hosu, fosta şefă a DIICOT, în mandatul căreia s-a clasat dosarul 10 august, Stelian Ion a spus că nu poate comenta în registru personal, el fiind unul dintre protestatarii din acea zi.
„Aici sunt in calitate de ministru, in calitate de cetatean pot raspunde in alt context. Ca ministru ma intereseaza sa avem o legislatie echilibrata, sa avem legi care sa ii faca pe magistrati sa vrea sa ramana cat mai mult. Este anormal ca la o varsta atat de frageda sa poti iesi la pensie. Imi doresc acele solutii ca magistratii sa isi doreasca sa ramana in sistem. Legat de pensionare, sunt niste variante in lucru si pana nu agreem impreuna cu Ministerul Muncii, cu colegii magistrati si cu colegii parlamentari, nu putem sa avansam solutii.”, a adăugat ministrul Justiţiei.
„Procesul din Marea Britanie s-a incheiat, autoritatile de acolo ar trebui sa-l predea (n.r. pe Alexander Adamescu). Colegii mei au facut mai multe cereri si asteptam raspuns. In cazul lui Puiu Popoviciu trebuie analizat foarte atent ce s-a intamplat, pentru ca o instanta din Marea Britanie a dat o sentinta care penalizeaza, cumva o hotarare a unei instante din Romania. Vom vedea daca acea decizie va fi contestata. Va trebui sa vedem daca instanta suprema din Romania a avut o problema de respectare a dreptului la aparare. Trebuie sa privim foarte atent si sa vedem daca a fost vreo problema, subiectul nu se va inchide.”, a conchis Stelian Ion.
Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat, miercuri, motivarea deciziei din 8 iunie, prin care a stabilit că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu încalcă Legea fundamentală.
După publicarea în Monitorul Oficial, motivarea va deveni obligatorie pentru toate instanțele din România.
„Constatând că înfiinţarea S.I.I.J. la nivelul celui mai înalt parchet naţional are ca scop crearea unei structuri specializate, cu un obiect determinat de investigaţie, şi constituie o garanţie legală a principiului independenţei justiţiei, sub aspectul componentei sale individuale, independenţa judecătorului, Curtea reține că „se asigură, pe această cale, o protecţie adecvată a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, împotriva abuzurilor săvârşite prin sesizări/denunţuri arbitrare şi se asigură o practică unitară, la nivelul acestei structuri de parchet, cu privire la efectuarea actelor de urmărire penală pentru infracţiunile săvârşite de magistraţi”.
Nu se poate reține că reglementarea nu are la bază un criteriu obiectiv şi raţional şi reprezintă o măsură discriminatorie, întrucât înfiinţarea unor structuri de parchet specializate pe domenii de competenţă materială (D.N.A. sau D.I.I.C.O.T.) sau personală (S.I.I.J.) constituie expresia opţiunii legiuitorului, care, în funcţie de necesitatea prevenirii şi combaterii anumitor fenomene infracţionale, decide cu privire la oportunitatea reglementării acestora”, arată CCR, în motivare, conform AlephNews.