Stelian Ion a declarat că, deşi pare că DNA a operat mai discret în ultimul timp, ar trebui să aşteptăm bilanţul DNA, care urmează să fie comunicat, pentru a vedea exact, pe cifre, cum se prezintă activitatea instituţiei în anul 2020.
„Sunt multe probleme legate de justitie, mandatul e unul provocator, la final dupa ce tragem linie vreau sa spunem ca justitia a capatat mai multa incredere din partea oamenilor. Sunt si lucruri bune, dar sunt si multe probleme si din cauza asta uneori justitia nu este asa bine vazuta asa cum ar trebui sa fie, avem mult de lucrat pana cand romanii sa capete incredere.
Pe partea de coruptie as vedea un mare progres in ultimul timp, s-a lucrat poate mai discret, dar vom vedea bilantul DNA in curand si acolo pe cifre, nu pe pareri personale, vom vedea daca sunt progrese sau nu. E important sa nu avem o rata mare a achitarilor. Ideea de baza este aceea ca anchetele sa fie validate prin hotarari sa se vada ca procurorii au facut foarte bine urmarirea penala”, a declarat Stelian Ion la Antena 3.
Privind proiectul de lege aflat acum la Senat care prevede că înregistrările efectuate de serviciile de informaţii pot fi folosite ca probă în procesul penal, Stelian Ion a declarat că rolul serviciilor este unul aparte, iar acestea nu desfăşoară anchete penale.
„Rolul serviciilor de informaţii este unul aparte şi ele nu desfăşoară anchete penale. În anumite situaţii în care, în baza unui mandat de siguranţă naţională, se surprind infracţiuni grave, se poate întâmpla, de exemplu omoruri, acele înregistrări ar fi păcat să nu poată fi folosite în procesul penal. Din punctul acesta de vedere eu consider că o modificare legislativă asemenea celei care e la Senat, ar putea reglementa foarte bine acest aspect.
Există mai multe variante. Una care urmează să fie votată în Senat, vom vedea cum va fi votată. Există şi alte posibilităţi de modificare a legislaţiei. Pe de altă parte fiecare instituţie trebuie să îşi respecte rolul în stat”, a afirmat Stelian Ion pentru sursa citată.
Pe 17 noiembrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, care îl are printre iniţiatori şi pe fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu şi care prevede că înregistrările ”rezultate din activităţile specifice serviciilor de informaţii” pot fi mijloace de probă în procesul penal, cu condiţia ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă, cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute.
Propunerea legislativă este a Senat, care este for decizional.