Stelian Ion, a afirmat, vineri, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a reprezentat un mecanism menit să intimideze şi să persecute magistraţii incomozi.
„Unul dintre lucrurile cele mai grave care au fost făcute prin modificările Iordache la legile justiţiei a fost înfiinţarea acestei Secţii Speciale. A reprezentat de la bun început o anomalie juridică. Există multe probleme de structură referitoare la această secţie. Până la urmă, avem un bilanţ ruşinos, tragem linie după doi ani de zile de activitate şi vedem că ceea ce ar fi putut face bine, poate, această secţie nu prea s-a întâmplat.
A fost o ineficienţă totală, nici un caz de corupţie depistat, scurgeri de informaţii, cazuri aproape scandaloase care au făcut titluri de presă în privinţa Secţiei Speciale. Deci a reprezentat un mecanism gândit de Liviu Dragnea şi împins de ceilalţi parlamentari PSD de atunci, Florin Iordache, Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea, menit să intimideze şi să persecute magistraţii incomozi”, a dafirmat Stelian Ion, vineri la RFI.
Chestionat dacă ar fi decis să nu desfiinţeze Secţia specială în cazul în care aceasta ar fi fost eficientă, acesta a spus: „Dacă ar fi fost eficientă, ar fi fost greu să argumentezi desfiinţarea ei”.
„Chiar dacă la început o astfel de structură este criticată, eu am criticat-o de la bun început, alături de colegii mei, au existat critici argumentate foarte bine şi din partea Comisiei de la Veneţia, din partea GRECO şi a Comisiei Europene, în cadrul rapoartelor MCV, dar dacă ar fi demonstrat că este eficientă, ar fi fost greu de desfiinţat şi probabil că ar fi rămas în fiinţă. Realitatea însă ne-a demonstrat că ceea ce spuneam în 2017 s-a adeverit”, a completat ministrul Justiţiei.
El a vorbit şi despre avizul negativ pe care l-a dat CSM cu privire la desfiinţarea SIIJ.
„Explicaţia mea este aceea că o parte a magistraţilor din CSM şi evident o parte a magistraţilor din ţară, eu spun că o mai mică parte, au considerat că ar trebui odată cu desfiinţarea Secţiei Speciale, să existe nişte imunităţi suplimentare pentru magistraţi, cu care eu personal nu sunt de acord. Nu sunt necesare acum imunităţi pentru magistraţi, dacă avem în vedere egalitatea în faţa legii, dacă avem în vedere faptul că există anumite imunităţi asemănătoare celor pentru parlamentari şi anume la percheziţie, arestare, reţinere, există încuviinţarea CSM, secţiilor din cadrul CSM”, a explicat Ion.
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale. Premierul Florin Cîţu a precizat că este nu doar o promisiune făcută de coaliţia de guvernare, dar şi o recomandare a instituţiilor europene. Vicepremierul Dan Barna a afirmat că „decizia Guvernului este o îndepărtare de moştenirea toxică pe care încă o avem din guvernarea PSD – Liviu Dragnea”.
Citeşte şi: Ioan Niculae, arestat pe aeroport la revenirea din Italia şi dus la Rahova