„Ni se par, în continuare, nişte texte neclare. Vorbim cu colegii din PNL să o contestăm la Curtea Constituţională. Cred că nu este un secret pentru nimeni”, a afirmat deputatul USR, membru în Comisia specială pentru legile Justiţiei.
El a subliniat că USR este nemulţumit de respingerea amânării discutării acestor modificări până la pronunţarea Comisiei de la Veneţia.
„Ceea ce mai mult ne nemulţumeşte este faptul că nu s-a răspuns pozitiv solicitării noastre de a se amâna tranşarea acestei chestiuni în cadrul acestei comisii speciale după ce se va pronunţa Comisia de la Veneţia. Este deja sesizată Comisia de la Veneţia cu aceste legi. Această grabă nu face decât să sporească suspiciunile care există cu privire la intenţiile PSD referitoare la justiţie. Mai mult decât atât, judecătorii au semnat masiv, în număr de aproape 1.000 deocamdată, o rezoluţie prin care solicită în mod expres acestei comisii să temporizeze dezbaterile şi să aştepte să se pronunţe Comisia de la Veneţia”, a spus Stelian Ion.
Întrebat în legătură cu afirmaţia preşedintelui comisiei, Florin Iordache, care a făcut o legătură între un meci de rugby şi adoptarea legii, Stelian Ion a spus: „USR încearcă să facă un blocaj, dacă vorbim în termeni sportivi. Este un blocaj legitim”.
„Această susţinere că nu facem decât să ne opunem proiectelor nu este adevărată. (…) Dar, acestea care au potenţial atât de nociv pentru societate vor întâmpina opoziţia noastră fermă. Există suficiente motive. Ne aflăm în faţa unor texte foarte importante, pentru că ele vor angaja pe viitor răspunderea magistraţilor. Nu poate fi tratată superficial aruncând două texte scrise pe genunchi seara. Da, textele sunt neclare şi da, vom contesta, dacă avem suportul colegilor din PNL şi al celorlalţi, la CCR”, a adăugat deputatul USR.
Preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi, după adoptarea în comisie a modificărilor la Statutul judecătorilor şi procurorilor, că nu mai există motive ca această lege să fie contestată la Curtea Constituţională, afirmând că CCR s-a pronunţat în cele două decizii anterioare.
Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor, lege reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, cea mai importantă schimbare fiind definiţia erorii judiciare. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, care este for decizional în acest caz.