Plângerea depusă de Cătăniciu la CEDO se întemeia pe articolul 3 (alin. 1 şi alin. 3, lit. a, b şi c), articolul 7 şi articolul 8 al Convenţiei. Steluţa Cătăniciu a fost reprezentată de avocatul Gheorghe Buta, fost preşedinte al Secţiei comerciale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Din completul de 7 judecători a făcut parte şi reprezentanta României, Iulia Motoc.
În martie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Steluţa Gustica Cătăniciu a fost în conflictul de interese administrativ când a ocupat funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca (2008-2012), întrucât a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în proces cu municipalitatea.
O lună mai târziu, Steluţa Cătăniciu a cerut Curţii de Apel Cluj să anuleze raportul ANI, însă instanţa i-a respins cererea în 30 decembrie 2013. Cătăniciu a contestat decizia la insnaţa supremă, care în 24 noiembrie 2015 a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti şi a stabilit definitiv că Steluţa Cătăniciu a fost în conflict de interese administrativ.
Steluţa Cătăniciu a formulat o contestaţie în anulare, însă şi această cale extraordinară de atac a fost respinsă ca nefondată de instanţa supremă.