„Astfel, la data de 21 iunie 2013, Dan Tache, în prezenţa lui Aurel Velţan, l-a contactat telefonic pe Daniel Liliac, un apropiat al său, căruia i-a transmis că poate să meargă la sediul Carfil SA pentru a face o ofertă ‘de nerefuzat’ pentru prestarea de servicii de ecologizare. Practic i se transmite că va primi contracte în acest sens, urmând să se prezinte la sediul societăţii pentru a se înţelege cu directorul Aurel Velţan împreună cu care ‘să găsească soluţii'”, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a lui Dan Tache.
Procurorii prezintă şi interceptarea telefonică în care directorul general Romarm SA îl introduce pe Daniel Liliac în SC Carfil SA ca fiind persoana care trebuie să primească contracte de achiziţii publice, în urma căreia între societatea acestuia, SC Gold Trans Tur SRL şi SC Carfil SA se încheie mai multe contracte având acelaşi obiect, „toate cu încălcarea procedurii de achiziţie publică”.
„Tache Dan (TD-n.r.): Mă Dane, am o rugăminte la tine!
Liliac Daniel (LD – n.r.): Vă rog!
TD: Când ai tu drum la Braşov …
LD: Da.
TD: Te rog frumos bagă-te până la Carfil…
LD: Da…
TD: Caută-l pe dl. director general Aurel Velţan…
LD: Da…
TD: Să-ţi arate nişte substanţe de aicea. Pe care tu să le iei să ţi le duci acasă la tine.
LD: Substanţe?
TD: Da.
LD: Mda…. Mă rog, nu ştiu ce-i…. despre ce e vorba.
TD: E, o să vezi că nici eu nu ştiu ce e pe dinafară dar trebe să vii să vezi le faci o ofertă care să fie de nerefuzat şi…
LD: E în regulă (…)”, se arată în interceptări.
Potrivit anchetatorilor, din cele expuse rezultă că, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, au fost încheiate şase contracte pentru servicii de ecologizare, cu încălcarea procedurii de achiziţie publică, pentru preţul total de 282.182 euro, sumă care reprezintă folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL.
„În ceea ce priveşte executarea acestor contracte, SC Carfil SA a plătit în tranşe preţul, aşa cum rezultă din documentele de la dosar, ridicate la percheziţie, deşi SC Gold Trans Tour SRL Săcuieni nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, iar activităţile de ‘ecologizare’ desfăşurate au constat doar în măturarea şi spălarea unei secţii din incinta societăţii. A fost plătită suma de 379.033 lei în anul 2013 şi suma de 391.824,26 lei în anul 2014, adică un total de 770.857,26 lei, ce reprezintă prejudiciu pentru Carfil SA şi folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL”, susţine DNA.
Potrivit procurorilor, din verificările efectuate a rezultat că societatea Gold Trans Tour SRL Săcuieni este o societate „de apartament”, fără angajaţi şi fără echipamente/instalaţii pentru neutralizare, cu toate că a fost autorizată în luna octombrie 2013 de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pentru desfăşurarea de activităţi de „decontaminare a rezervoarelor de combustibil, activităţi şi servicii de decontaminare, alte activităţi specializate de control al poluării” (deţine autorizaţia de mediu nr. 37/10.10.2012).
„În ceea ce priveşte transportul substanţelor periculoase din incinta societăţii, din probele administrate rezultă că şi sub acest aspect a fost încheiată o înţelegere frauduloasă între Liliac Daniel şi Velţan Aurel, având în vedere faptul că pentru transportul şi neutralizarea respectivelor substanţe au fost subcontractat societăţi care nu deţin autorizaţie de mediu sau echipamente de neutralizare, iar conducerea Carfil SA nu a urmărit în vreun fel dacă respectivele substanţe au fost sau nu neutralizate cu respectarea legislaţiei protecţiei mediului”, potrivit DNA, care adaugă că cercetările în cauză vizează şi încălcarea legislaţiei protecţiei mediului, existând date că substanţele de la Carfil SA au fost deversate fără neutralizare.
Procurorii anticorupţie mai arată că, din procesele verbale de redare a interceptărilor, rezultă „intenţia inculpaţilor de a preconstitui înscrisuri cu ajutorul cărora să poată justifica în mod credibil modul de încheiere a contractelor, deşi cunoşteau că la nivelul DNA Braşov există înregistrată o cauză care vizează activitatea pe care o desfăşurau”.
DNA susţine că natura infracţiunilor presupus a fi fost săvârşite de către inculpaţi, modul în care aceştia au acţionat, conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetaţi, constând în starea de nelinişte, în sentimentul de insecuritate în rândul societăţii civile, generat de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpaţii asupra cărora planează acuzaţia comiterii unor asemenea infracţiuni ar putea fi cercetaţi în stare de libertate.
Dan Tache, director general al CN Romarm SA, a fost reţinut de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma instigării.
De asemenea, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Braşov l-au reţinut pe Aurel Velţan, directorul general al SC Carfil SA Braşov, sucursală a Romarm, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu, şi pe Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Săcueni.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, la iniţiativa lui Dan Tache şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu Daniel Liliac, Aurel Velţan a încheiat şase contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică (lipsă publicitate, lipsă cerere ofertă, ofertele avute în vedere depuse toate de Daniel Liliac, lipsă proces verbal al comisiei de selecţie a ofertelor).
De asemenea, Aurel Velţan a întocmit şi alte înscrisuri în vederea perfectării acestor contracte (decizii de comitet director, procese verbale, referate).
Contractele aveau acelaşi obiect, respectiv igienizarea/curăţarea/ecologizarea a unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri, rezultate din procesul tehnologic de producţie.
Procurorii susţin că respectivele contracte fie au fost neexecutate, fie executate necorespunzător, cu consecinţa prejudicierii SC Carfil SA cu suma totală de 770.857 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL.
Acţionând în aceeaşi modalitate, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi pentru favorizarea lui Daniel Liliac, Aurel Velţan a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea a două mijloace fixe, un strung şi o maşină de filetat, pentru preţul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru această achiziţie au fost depuse de Daniel Liliac, cel care era adevăratul beneficiar al contractului.
Contractul nu a mai fost executat datorită intervenţiei organelor judiciare, după efectuarea percheziţiei la sediul Carfil SA, contractul fiind reziliat.
Cei trei au fost prezentaţi miercuri la Tribunalul Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.