Potrivit stenogramelor publicate de Vitalie Cojocari, ministrul Transporturilor a cerut lista cu numele parlamentarilor care se aflau în aeronave în ziua moţiunii.
„10 octombrie, ora 09.00
Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor:
Mai uitați-va pe SATU mare
Dacă a plecat vreunul
Mădălina Mezei, directorul Tarom:
Buna dimineața
Da 1
Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor:
Cine?
Mădălina Mezei, directorul Tarom:
Petretchi
Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor:
Ok
Aștept numele
Celei care v-a sunat
Sau după veniți sa îmi Spune-ți
Mădălina Mezei, directorul Tarom:
Mă chemați Dvs
Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor:
Da„
Potrivit Ştirilor Pro TV, ministrul Cuc ar fi sunat inclusiv la SRI, pentru a se asigura că nimeni nu va interveni, iar aparatele de zbor nu vor pleca în cursă.
Fosta şefă Tarom susţine că a avut o primă discuţie cu ministrul Transporturilor Răzvan Cuc în biroul acestuia, marţi, 8 octombrie, cu două zile înainte de moţiune, în care i s-a cerut să oprească la sol anumite aeronave ca să împiedice parlamentarii să vină joi să voteze.
A doua zi, directoarea Tarom l-ar fi informat pe ministrul Transporturilor că nu poate da curs solicitării.
Seara, pe 9 octombrie, în jurul orei 22, Răzvan Cuc ar fi mers acasă la Mădălina Mezei pentru a discuta încă o dată despre reţinerea avioanelor la sol.
Totodată, în presă au apărut imagini în care ministrul Cuc apare alături de fostul director TAROM. Ministrul Transporturilor a recunoscut că s-a dus acasă la Mădălina Mezei ca să discute cu ea, femeia a ieşit în faţa porţii şi a vorbit cu ministrul în prezenţa fratelui ei.
Şi Mădălina Mezei confirmă că apare în imagini.
„Confirm că eu sunt imagini, dar sunt surprinsă cum au ajuns publice…”, a spus Mădălina Mezei când a fost întrebată despre imaginile apărute în presă.
Au urmat un schimb de mesaje în 10 octombrie, la 00:40 dimineaţa. Ministrul Cuc se arăta deranjat că povestea reţinerii avioanelor la sol ar fi ajuns la Serviciul Român de Informaţii, iar cineva ar fi contactat-o pe şefa Tarom.
„Vă rog să îmi spuneţi numele doamnei care v-a apelat ca să pot informa mai departe în cadrul instituţiei dânsei și numărul de telefon de pe care v-a apelat. Un print screen ar fi cel mai potrivit. M-au anunţat cei de acolo ca ei nu au autorizat un asemenea telefon. Aștept numărul acum pentru că așa ceva este de neconceput ca un serviciu de informații să pună presiune pe șefii companiilor de stat care vor să își facă treaba”, îi scria Răzvan Cuc Mădălinei Mezei.
Mădălina Mezei, fostul director general al Tarom, a declarat vineri că Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, i-a cerut să anuleze curse interne pentru ca anumiţi parlamentari asă nu ajungă să voteze moţiunea de cenzură. De asemenea, ea a precizat că solicitarea de a se prezenta la DNA vizează Ministerul Transporturilor şi acuzaţii de abuz în serviciu, calitatea sa fiind de martor.
„Domnul ministru m-a chemat la dumnealui în birou cu două zile înainte de moțiune să-mi spună că trebuie să anulăm niște curse interne ca să oprim accesul parlamentarilor. I-am spus că nu e posibil pentru că nu suntem o companie de sclavi, ci de oameni liberi. Inițial era vorba de 5 zboruri: Timișoara (două), Baia Mare, Oradea, Satu Mare. Mi-a cerut să identific senatorii și deputații aflați la bord, i-am arătat, apoi a spus că mă contactează. (…) A doua zi m-a chemat și mi-a spus că trebuie să amânăm o cursă și i-am spus că nu stă în puterea mea. (…) Mi-a spus că dacă nu pot, să opresc tehnic. Cum aș putea să-i spun directorului tehnic să saboteze compania? I-am spus că nu pot face asta, apoi am plecat. Am contactat serviciul de planificare a zborurilor aeronavelor, m-am asigurat că nu sunt întârzieri pe cursele de Baia Mare și Satu Mare. Am sunat directorul tehnic și comandantul cursei, pe care am încercat să-l previn că dacă acționează în sensul ăsta va răspunde”, a declarat Mădălin Mezei.
Răzvan Cuc a acuzat-o, în replică, pe Mădălina Mezei că dovedeşte incompetenţă, inconsecvenţă şi că este aservită unor grupuri de interese.
„Tot acest joc în care a intrat acum nu poate aduce decât un prejudiciu de imagine TAROM şi degringoladă printre angajaţii companiei, deşi în ieşirile publice susţine că nu şi-a dorit acest lucru. A demonstrat acum ceea ce am văzut în aceste patru luni: incompetenţă, inconsecvenţă şi că este aservită anumitor grupuri de interese. În toată această perioadă am preferat să-mi iau informaţiile de la alte persoane din companie pentru a fi informaţi cu acurateţe foarte mare. Doamna se încurcă în propiriile minciuni – a zis prima dată că este vorba despre anulări de curse, apoi de reţineri la sol, că este vorba de patru sau de cinci aeronave. Sunt sigur acum că decizia CA a fost cea mai bună decizie pe care au luat-o, pentru că, astfel, am scos compania din ghearele influenţei PNL. Doamna Mezei uită că cei din familia ei au dorit pentru ei funcţii de conducere”, a explicat ministrul Transporturilor.