Procurorii DNA Braşov arată că, „fiind audiaţi, inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut în parte săvârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi”.
„Paltin Gheorghe Sturdza nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni. Adam Ioan a formulat denunţ în prezenta cauză, prin care a arătat că i-a oferit mită judecătorului Ordog Lorand Andras pentru obţinerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Jănică şi Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzaţi”, au scris procurorii DNA în referatul citat de Mediafax.
Anchetatorii au mai arătat că, de la data solicitării ultimelor prelungiri sau de la data luării măsurii arestului preventiv faţă de judecătorul Andras Lorand Ordog, s-au analizat şi exploatat mediile de stocare a datelor informatice, au fost audiaţi mai mulţi martori şi inculpaţi, s-au transcris convorbiri telefonice şi ambientale ridicate de la Gheorghe Paltin Sturdza, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 15 octombrie 2014. De asemenea, inculpaţii au fost fie confruntaţi, fie puşi să reconstituie unele etape din parcursul infracţional, iar în dosar s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru senatorul Tudor Chiuariu.
Procurorii au instituit sechestrul asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor cercetaţi în dosar şi au cerut declasificarea MSN (MicroSoft Network – n.r.) în cazul unora dintre inculpaţi.
Anchetatorii au mai arătat în referat că volumul datelor informatice din dosar care trebuie verificate este uriaş, de peste 10.000 de gigabytes, respectiv 10 terabytes, şi că trebuie să îi ducă în teren pe Paltin Sturdza şi Gabriela Zaharia, „pentru a indica locul în care au fost cu Adam Ioan, în apropierea locuinţei inculpatului Ordog Lorand Andras”.
După finalizarea acestor etape, procurorii vor redacta rechizitoriul şi vor transmite dosarul instanţei supreme, pentru a fi repartizat unui complet de judecată.
În 10 ianuarie, procurorii au cerut instanţei supreme prelungirea cu 15 zile a măsurilor preventive pentru Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Ordog Lorand Andras, Janica Poenaru şi Sorin Ion Iacob. Anchetatorii nu au solicitat la acel moment şi prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, al cărui mandat expiră în 26 ianuarie.
Numele de cod pe care inculpaţii din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era „Spitalul”, la dosare se referau cu termenul de „plăcinte”, instanţele sau complete de judecată erau „clinici” iar aranjamentele judiciare erau denumite „internări”, potrivit DNA
Anchetatorii DNA arată, într-un document recent transmis instanţei supreme şi obţinut de MEDIAFAX, că „din declaraţia inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe şi din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezultă că membrii grupului infracţional aveau un limbaj codificat şi îi spuneau lui Hrebenciuc Viorel, SPITALUL”.
În acest sens anchetatorii anticorupţie dau drept exemplu magistraţilor ICCJ o convorbire telefonică din 12 decembrie 2013 între Sturdza şi deputatul Ioan Adam, despre problema strămutării (dosarului de retrocedare):
„Strudza Paltin Gheorghe: Nu mă interesează, că SPITALUL nu face nimic. Nu mă interesează.
Ioan Adam: Mă rog, lasă-i! E treaba mea, nu-i treaba ta!”.
Anchetatorii redau o altă discuţie relevantă pentru caz dintre soţii Adam în care Roxana Adam, judecătoare, îi divulgă soţului ei o serie de informaţii de la nivelul instanţei la care lucrează, acesta fiind interesat de aranjarea dosarului de retrocedare.
„În 3 februarie 2014, la ora 11:14, Anca Roxana Adam l-a informat pe soţul ei, în mod codificat (n.n. – folosind, în mod vădit, un limbaj specific infracţional, de natură a conspira mesajele transmise) că a discutat cu judecătorul (doctorul/directorul) de la Tribunalul Sibiu pentru dosarul nr.2209/119/2013 – însă s-a trezit «cu o plăcintă» deoarece termenul ce urma să se stabilească era data de 20 sau 27 martie 2014” arată procurorii, adăugând că, „în acest context, Ioan Adan a insistat pentru obţinerea unui termen şi mai apropiat, solicitare considerată de soţia sa ca «nerealistă», aceasta justificând prin faptul că nu este/nu se poate invoca nicio urgenţă a cauzei”.
În plus, arată anchetatorii, Roxana Adam a indicat că nici solicitarea unei audienţe la nivelul conducerii Tribunalului Sibiu nu ar avea efectul scontat, întrucât în luna februarie 2014 nu se mai pot acorda termene, respectiv „nu se mai fac internări”:
„ADAM ANCA-ROXANA: M-am trezit cu o plăcintă.
ADAM IOAN: Vai de mine! No asta-i de pomină, păi ziceai că-i tocma vara.
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu are zi.
ADAM IOAN: Păi da… A, credeam că e pă strada… ta..
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu-i stabilită ziua de plecare.
ADAM IOAN: Păi nu aia… păi asta era ideea că aşteaptă cu nerăbdare să vadă când se duce, când îl programează la spital, la operaţie. Era… era cu sufletu’ la gură.
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27 martie.
ADAM IOAN: Mă aşa… mă rog era cu sufletu’ la gură că… că el vrea să facă reprogramare după aia să se ducă la directorul spitalului sau să se ducă la cine dracu…
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu, nu atuncea… nu. Nu pentru că…
ADAM IOAN: Şi spitalu’ nu-l poate programa mai repede, măcar mai repede un pic?
ADAM ANCA-ROXANA: Nu poate pentru că dacă-i stabileşte regim preferenţial te-a făcut praf
ADAM IOAN: Păi nu-i vorba de regim, da dă-l dracu de director.
ADAM ANCA-ROXANA: N-ai, n-ai, n-ai cum, n-ai cum că te face praf, te cântă până la minister.
ADAM IOAN: Nu mă da nu-i nimic…
ADAM ANCA-ROXANA: Tocmai că nu este, nu există nici o urgenţă, dacă omu’ trebuia operat era altă poveste, da nu e urgenţă la aşa ceva. În condiţiile în care…
ADAM IOAN: Poate totuşi…
ADAM ANCA-ROXANA: … ţara-i în foamete.
ADAM IOAN: … poate găseşte domnu’ director ăsta, medicu’ ăsta, directoru’ ăsta, poate găseşte o soluţie să dea măcar mai repede un pic mă cu vreo săptămână, două dracului.
ADAM ANCA-ROXANA: Mai repede cu o săptămână, două înseamnă decapitarea directorului.
ADAM IOAN: Asta-i de toată pomina, ţara asta nu mai are leac mă, să mor eu. 20 ai zis?
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27.
ADAM IOAN: 20 … 27 …. Doamne fereşte. 20 martie, na ce dracu să… Na, hai treaba lui ce să-i fac să… şi n-are nici o şansă să se ducă cu… în audienţă cu cerere de… să-l pună mai în faţă.
ADAM ANCA-ROXANA: Păi nu are cum, nu are cum pentru că în luna februarie nu se pot face internări.
ADAM IOAN: Doamne fereşte-mă.”.
Citeşte mai multe stenograme pe mediafax.ro
Dosarul în care vor fi judecaţi Hrebenciuc, Adam şi Sturdza vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva – Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.