Un dispozitiv de mărimea unei cutii de chibrituri, numit iBrain, l-ar putea ajuta pe astrofizicianul britanic Stephen Hawking, paralizat ca efect al sclerozei laterale amiotrofice de care suferă de mai bine de 50 de ani, să comunice din nou.
Dispozitivul, inventat de o echipă de cercetători condusă de Philip Low, directorul executiv al companiei NeuroVigil (California), era destinat iniţial pentru a reprezenta o posibilă alternativă la tehnicile costisitoare utilizate în laboratoarele pentru cercetarea somnului. Aparatul ar putea fi însă capabil să ajute oamenii să transmită mesaje doar gândindu-se la acestea, scrie Daily Mail.
iBrain poate descifra şi cele mai dificile unde, care trec prin mai multe circumvoluţiuni ale creierului şi apoi prin craniu, cu ajutorul unui algoritm creat de Philip Low încă din 2007 şi numit Spears.
Dispozitivul a fost testat şi de Stephen Hawking, care suferă de scleroza laterală amiotrofică – boala Lou Gehrig, ce se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală – mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul.
Pentru a pune în aplicare acest experiment, Low şi echipa sa au călătorit în vara anului trecut la Cambridge, la biroul lui Stephen Hawking, unde l-au rugat pe fizician să utilizeze iBrain şi să îşi imagineze că stânge mâna în pumn. Potrivit cercetătorilor, algoritmul utilizat a fost capabil să transforme gândurile lui Hawking în semnale individuale.
Pentru moment, dispozitivul este folosit ca unul dintre cele mai bune instrumente pentru cei ce monitorizează anumite afecţiuni precum apneea, depresia sau autismul.