Moneda omagială poate fi achiziţionată de pe site-ul monetăriei Royal Mint pentru sume cuprinse între 10 lire sterline, pentru ediţia Brilliant Uncirculated, sau 795 de lire sterline pentru varianta ”gold proof”.
Stephen Hawking s-a stins din viaţă anul trecut, la 76 de ani, după ce a devenit unul dintre cei mai renumiţi oameni de ştiinţă din domeniu, în ciuda luptei sale cu scleroza laterală amiotrofică.
Designul monedei este inspirat din cercetările de pionierat ale lui Hawking despre găurile negre şi din contribuţia sa la popularizarea ştiinţei, pe care s-a străduit să o facă captivantă şi accesibilă unui public cât mai larg.
„Lucrarea sa, care a încercat să pună în acord teoria lui Einstein despre relativitate cu mecanica cuantică, a susţinut că găurile negre nu sunt în totalitate negre şi emit radiaţii, ceea ce înseamnă că la un moment dat se evaporă”, precizează monetăria britanică.
„Radiaţia Hawking” a devenit o teorie influentă, care a condus la concluzia că informaţia se pierde în momentul formării unei găuri negre care ulterior se evaporă.
Astrofizicianul britanic şi-a detaliat cercetările despre găurile negre în bestseller-ul ”A Brief History Of Time”.
„Stephen Hawking a transformat subiecte dificile în teme accesibile, captivante şi uşor de înţeles şi exact acest lucru am vrut să-l pun în designul meu, care se inspiră dintr-o conferinţă pe care fizicianul a susţinut-o în Chile în 2008”, a spus Edwina, creatoarea designului monedei.
Omul de ştiinţă a fost portretizat într-un film biografic cu Eddie Redmayne în rolul principal, iar vocea sa a fost difuzată în spaţiu către cea mai apropiată gaură neagră.
Hawking face parte dintr-un grup restrâns de oameni de ştiinţă de elită cărora le-a fost dedicată o serie numismatică în Marea Britanie, alături de Isaac Newton, în 2017, şi Charles Darwin, în 2009. Numele astrofizicianului se află şi pe lista personalităţilor care ar putea figura pe noua bancnotă de 50 de lire sterline, celebritatea aleasă urmând să fie anunţată în această vară.