Ştiai că florile se mănâncă? Surprinde-ţi familia şi invitaţii cu reţete inedite

Florile arata frumos in vaza, dar sunt spectaculoase si atunci cand le pui in farfurie. Cateva petale delicate decoreaza impecabil orice preparat in care ai pus suflet. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa te limitezi la a le aseza pe marginea platoului. Multe dintre florile tale preferate pot fi incorporate in retete obisnuite, pentru a le da o savoare exotica si un parfum imbietor. Prajituri cu levantica, salate de crini, ceai de hibiscus si trandafir, risotto cu flori de dovlecel… suna captivant?
Alina Costache
16 oct. 2013, 19:41
Ştiai că florile se mănâncă? Surprinde-ţi familia şi invitaţii cu reţete inedite

Te va surprinde sa afli ca multe dintre florile pe care le cumperi la ocazii speciale, cum sunt trandafirii, garoafele sau crizantemele, pot fi folosite la gatit. In afara de acestea, exista insa si o varietate de flori de camp, pe langa care trecem uneori nepasatori, si care ascund secrete gastronomice demne de maestrii bucatari. Daca pana acum ai fost absorbita exclusiv de mirosul lor placut si de modul in care complementeaza aranjamentele florale de la petreceri, vei descoperi ca toate aceste flori au un gust aromat, greu de uitat si care lasa o impresie profunda ori de cate ori le incerci. Asta deoarece fiecare pastreaza aroma si caracterul plantei de la care provin.

1. Condurul doamnei (caltunas)
Dintre toate florile comestibile, condurul doamnei are cea mai puternica aroma, dulce-picanta. Ca sa iti dai seama cu ce fel de bucate se potriveste mai bine, baga in gura o floare intreaga si mestec-o incet. La inceput vei simti un gust dulceag, dat de nectar, urmat de o tenta indrazneata usor piperata. Aceste flori dau personalitate salatelor, creand un joc cromatic incantator, in nuante de galben, portocaliu, rosu aprins si bej. Tot la salate poti folosi si frunzele – sunt de-a dreptul delicioase si pot inlocui caperele in garnituri, avand un gust asemanator si macrisul. Florile sunt ideale la prepararea unui otet aromat ca dressing pentru salata (adauga-le in otet de vin alb si lasa-le sa stea la intuneric timp de cateva saptamani, pentru ca expunerea la lumina le afecteaza culoarea) sau la pregatirea unor cocteiluri ingenioase, daca le lasi la inmuiat in vodca. In plus, poti orna cu ele platourile cu carne, specialitatile de branza, tartinele si alte aperitive.

2. Hemerocalis (crini de o zi)
Aceste flori sunt considerate delicatese, avand o aroma ce aminteste de salata si de pepenele verde, cu o tenta intepatoare ce seamana cu gustul ridichii. Un alt mod de a le descrie savoarea dulce si in acelasi timp picanta, precum si textura, este sa te gandesti la o combinatie intre zucchini si sparanghel. Se numesc „crini de o zi“ pentru ca doar atat dureaza florile lor, asa incat le poti admira in ghiveci intreaga zi, iar apoi sa le culegi catre seara, inainte de a se ofili, ca sa te bucuri de gustul lor. Poti sa le consumi crude, in salate, sau date prin aluat si prajite bine in ulei. La salatele de primavara e bine sa pui petalele intregi, preferate pentru aspectul lor delicat. De asemenea, poti umple florile cu risotto si sa le servesti pe un platou elegant sau poti orna cu ele torturi glazurate.

3. Florile de dovlecel
Petalele au un gust usor dulceag, cu o tenta care aduce aminte de mustar, pe care baza florii, mai crocanta, il completeaza extraordinar. Florile de dovlecel sunt traditionale in bucataria mediteraneana, iar dupa reteta clasica se umplu cu risotto si ierburi aromate tocate marunt, cu pesmet sau ricotta, si apoi se soteaza sau se prajesc bine in ulei, pana devin crocante.

4. Limba-mielului
Florile acestei plante de un azur intens au un gust asemanator castravetelui si pot innobila salatele de verdeturi sau cocktail-urile de vara. Frunzele tinere pot fi folosite la prepararea mancarurilor din paste, iar corola merge bine in combinatie cu aluaturile sau poate fi pusa in cuburile de gheata. Tot ce trebuie sa faci e sa umpli pe jumatate cu apa cuburile din tava, sa asezi cate o floare in fiecare cub, iar apoi sa completezi cu apa si sa dai la congelator. In acest mod, florile vor ramane in centrul cubului, iar tu iti vei uimi invitatii atunci cand ii vei servi cu punch sau ceai cu gheata.

5. Galbenelele
Inlocuiesc excelent sofranul in mancaruri si pot fi presarate peste salate sau folosite in paella. Ca sa le scoti in evidenta aroma si culoarea, e indicat sa le toci marunt si sa le calesti in ulei. Soteaza putina ceapa in ulei de masline, adauga galbenelele tocate, orez, carne dupa preferinte (pui, vita, peste, fructe de mare) si apa fierbinte sau supa strecurata de legume si paella e gata! Mugurii si frunzele tinere sunt o alegere inspirata pentru tortellini si pot fi transformate in aperitive ingenioase daca le coci in aluat tempura. Petalele au o aroma picanta si dau un plus de fantezie supelor, omletelor, preparatelor cu carne sau orez. Mai poti face si o pasta de galbenele pentru tartine, zdrobind petalele impreuna cu doua linguri de ulei. Iar la desert, adauga galbenele in prajitura de morcov sau de dovleac sau decoreaza cu ele cheesecake-ul si prajiturile glazurate.

6. Violetele
Violetele sunt printre cele mai faimoase flori comestibile, gratie aromei lor dulci si parfumate. Gustul lor delicat improspateaza salatele de verdeturi, iar frunzele in forma de inima sunt delicioase atunci cand le gatesti la fel ca spanacul. Modul cel mai creativ de a te bucura de aceste petale in bucatarie este insa sa le cristalizezi (adica sa le ungi cu albus si sa le presari cu zahar pudra), pentru a le folosi in salatele de fructe, in cocktail-uri si in bauturile cu gheata sau la decorarea budincilor, prajiturilor cu glazura si sorbetului.

7. Levantica
Levantica da mancarurilor o aroma dulce, florala, cu note citrice de lamaie, si este folosita adesea pentru a spori savoarea mierii de albine, a prajiturilor, budincilor si biscuitilor de casa, dar si in ceaiurile de vara. Florile mai pot fi combinate cu specialitatile din branza si arata fantastic in paharul cu sampanie, pe tortul de ciocolata (atunci cand sunt cristalizate) sau ca garnitura la sorbet si inghetata. Pune un fir de levantica in compozitia pentru creme brulee si lasa-ti musafirii sa ghiceasca ingredientul-surpriza! Pe langa deserturi, levantica poate fi inclusa si in felurile principale, incepand de la tocana de legume si pana la sosurile cu reductie de vin.

8. Tulbaghia violacea („usturoiul aristocratilor”)
Frunzele si florile acestei frumoase plante de culoare mov au o aroma delicioasa de usturoi, fiind perfecte pentru a da gust salatelor. Povestea din spatele numelui atat de neobisnuit are legatura cu faptul ca florile au gust de usturoi dar sunt lipsite de mirosul lui intepator, motiv pentru care pot fi consumate la banchetele festive de societate, cu caracter mai formal.

9. Garoafa
Garoafele au un surprinzator gust dulce si pot fi fierte in vin, pentru a-i da o aroma deosebita, pot fi zdrobite si caramelizate pentru a face bomboane sau pot fi folosite ca decoratiuni cristalizate pentru torturi. Pentru a le utiliza la prepararea deserturilor, indeparteaza baza alba a florii, pentru ca are gust amar. Garoafele pitice au un usor miros de trifoi si nucsoara si pot fi puse in salate sau la carnea in aspic. Putini stiu ca petalele de garoafa sunt unul dintre ingredientele secrete ale faimosului lichior frantuzesc Chartreuse, fiind folosite la prepararea lui inca din secolul XVII.

10. Crizantema
Cu un gust iute si usor amar, aceste flori aduc aminte de conopida si pot fi puse in salate, cu conditia ca mai intai sa oparesti petalele sau sa le fierbi putin in apa cu adaos de otet. Frunzele de crizantema se mai folosesc pentru a da aroma otetului balsamic. Tine minte insa sa indepartezi intotdeauna baza alba a florii si sa folosesti la gatit doar petalele.

11. Trifoiul
Seamana la gust cu anasonul si lemnul dulce. Florile de trifoi albe si rosii erau folosite in medicina traditionala a diverselor culturi ca tratament impotriva gutei, reumatismului si leucoreei. Se credea, de asemenea, ca daca bei ceai din flori de trifoi vei avea unghii sanatoase si frumoase. Populatiile native de pe continentul american foloseau planta intreaga in salate si beau ceai de trifoi alb pentru a scapa de tuse si raceala. Evita florile care incep sa se inchida la culoare, pentru ca sunt amare, si foloseste-le doar pe cele in tonuri vii, fiindca sunt cele mai gustoase.

12. Viola de noapte
Aceasta floare face parte din aceeasi familie ca si ridichea, broccoli, varza, conopida si mustarul. Petalele au un gust amarui, ceea ce le face o aditie nimerita in salate. Tot in salatele de verdeturi sunt folositi si mugurii, dar si frunzele, insa acestea trebuie culese inainte ca planta sa infloreasca.

13. Papadia
O planta pe care de obicei o ignoram dar care are importante proprietati medicinale este papadia. Data viitoare cand iesi in natura si te afli pe un camp de papadie, incepe sa te gandesti la retete, pentru ca florile tinere au un gust dulce, asemanator cu mierea. Chiar mai deliciosi sunt mugurii plantei, care, la fel ca petalele, pot fi consumati cruzi sau gatiti in abur. Mai sunt folositi si la facut vin, iar frunzele tinere sunt bune sotate sau puse in salate. Cand gatesti orez, presara petale de papadie in farfurie, ca pe confetti, si iti vei uimi musafirii!

14. Panseluta
Floarea de panseluta poate fi consumata cu totul, inclusiv pistilul si staminele. Are o aroma dulce, de iarba proaspata, si seamana la gust cu perisorul. Poti folosi panselutele ca garnitura, in salata de fructe sau de verdeturi, in supe sau la deserturi. Prepara antreuri elegante din biscuiti sarati unsi cu crema de branza, peste care sa asezi cate o panseluta. Florile sunt perfecte la decorarea torturilor, atunci cand le dai prin albus cu zahar.

15. Begonia
Florile de begonie au un gust acrisor, de citrice, si pot fi mancate atat crude, cat si gatite. Foloseste petalele in salate sau ca garnitura la alte preparate, iar tulpinile consuma-le in loc de rubarba, in prajituri si alte retete. Evita insa begoniile daca ai probleme cu reumatismul, guta sau pietrele la rinichi, deoarece petalele si tulpinile contin acid oxalic si iti pot dauna.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Nicoleta Svârlefus anunță cele trei zodii care trec prin schimbări mari la final de ianuarie. Un singur nativ e favorizat de astre
Capital.ro
Elena Udrea a pus ochii pe Călin Georgescu. Anunțul aruncă în aer România: Sunt acum pe invers?
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Criza energetică din Transnistria, urmată de cererea privind integrarea regiunii pro-ruse în Federația Rusă ANALIZĂ
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Filmul care a cucerit România. A dat naștere unor mari controverse
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Britanicii zguduie România din temelii. Au venit datele
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi masive în ciuda atacurilor dronelor ucrainene
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, aventură! Bun venit, plictiseală: noul simbol al succesului