Proiectul de reabilitare a Bisericii Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a necesitat o etapă de cercetare arheologică preventivă, deoarece restaurarea lăcaşului de cult în incinta căruia se află mormântul poetei Veronica Micle viza şi fundaţia aşezământului. Săpăturile au început în primăvara acestui an, iar arheologii de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ au avut surpriza să descopere primul cimitir al Mănăstirii Văratec, scoţând la lumină câteva zeci de morminte, lespezi de piatră cu inscripţii pe ele şi două vechi cruciuliţe de lemn, una datată din 1831. De asemenea, potrivit adevarul.ro, au mai fost găsite monede, o candelă, dar şi vestigii de acum 8,000 de ani, aparţinând neoliticului timpuriu – ceramică specifică şi unelte din piatră. Atracţia principală a fost stârnită însă de o sticlă sigilată, care în interior are un răvaş, ea fiind descoperită la baza fundaţiei bisericii menţionate.
Se crede că ea a fost depusă acolo acum aproape 170 de ani, în 1844, când s-a renunţat la vechiul aşezământ construit din lemn, fiind ridicat altul, din piatră, care are forma iniţială şi acum. „La cercetarea arheologică făcută în martie, am găsit la baza fundaţiei unui monument istoric o sticluţă sigilată, cu un răvaş în interior. Abia aştept ca experţii restauratori să o deschidă“, a declarat dr. Vasile Diaconu, şeful Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, coordonatorul ştiinţific al cercetărilor. Arheologii au identificat peste 70 de morminte din primul cimitir al mănăstirii şi care a funcţionat de la finele secolului al XVIII-lea până aproape de sfârşitul secolului al XIX-lea. Iar în jumătate dintre ele au fost găsite lespezi de piatră, inscripţionate.
„Din zona cercetată avem şi câteva monede, care urmează să fie restaurate şi care ne vor ajuta să datăm mult mai bine mormintele. Pe lângă acestea, cele două cruciuliţe de lemn reprezintă descoperiri foarte rare, incluse în categoria obiectelor de cult şi care vor îmbogăţi patrimoniul muzeal. Cât despre sticla cu un răvaş de hârtie în interior, credem că a fost aşezată la baza fundaţiei bisericii, cel mai probabil în momentul construirii edificiului, în anul 1844“, a declarat pentru Adevărul Vasile Diaconu, membru în Comisia Naţională de Arheologie.
Tradiţia orală a mănăstirii aminteşte de existenţa primului cimitir la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, o dovadă de necontestat fiind tocmai mormântul Veronicăi Micle, care a fost îngropată aici în anul 1889.