Deputatul Dorel Căprar şi social-democraţi Adrian Todor şi Vasile Cocoş au depus la Senat un proiect de lege pentru completarea art. 7 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, în perioada stării de urgenţă.
Modificare presupune introducerea unor noi categorii de beneficiari ai stimulentelor de risc pentru COVID-19.
„(8) Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei, pe lună, pentru funcţionarii publici cu funcţie specifică de poliţist local din cadrul Poliţiei Locale, şi 1.000 lei, pe lună, pentru funcţionarii publici cu funcţii generale şi personal contractual din cadrul Poliţiei Locale, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene”, prevede proiectul depus la Senat.
Iniţiativa legislativă mai prevede că „stimulentul de risc acordat nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul V – Contribuţii sociale obligatorii- din legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”.
Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că angajaţii Poliţiei Locale se află în subordinea şi coordonarea MAI, după emiterea decretului privind declararea stării de alertă de către preşedintele Klaus IOhannis şi după emiterea OUG care prevede că din 15 mai a.c. lucrătorii Poliţiei Locale execută misiuni specifice stării epidemiologice din România.
„Lucrătorii Poliţie Locale se află de la data de 16 martie 2020 în subordinea/coordonarea operaţională a Ministerului Afacerilor Interne, aşa cum este prevăzut în Decretul Preşedintelui 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoiul României, decretul Preşedintelui României 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe tteritoriul României şi ordonanţat a de urgenţă a Guvernului 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, a legii educaţiei naţionale 1/2011, precum şi a altor acte normative, executând în sistem integrat misiunile specifice stării epidemiologice”, potrivit expunerii de motive.
Proiectul de lege a fost înregistrat în procedură normală la Senat, camera decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citeşte şi: Stimulentul de risc pentru cadrele medicale împlicate în tratarea COVID-19
Camera Deputaţilor a adoptat la mijlocul lunii octombrie proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus. Au fost 158 „pentru”, un vot „contra”, şi 77 de abţineri. Proiectul de legea a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, ulterior urmând a fi trimis la promulgare.
Legea adoptată de Camera Deputaţilor prevede că „începând cu anul școlar/universitar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:
a) în cuantum de 2000 de lei lunar, pentru personalul didactic;
b) în cuantum de 1500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic”.
Legea mai preve că „stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgență, proporţional cu timpul în care persoanele din 2 categoriile îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezența antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/ studenţilor”.
Lista persoanelor care urmează să beneficieze de stimulentul de risc se stabileşte, lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ.
Citeşte şi: Stimulent de risc pentru 38.000 de asistenţi sociali. Cum se acordă