Stimulent financiar pentru produse de igienă. Cine primeşte tichete sociale pentru tampoane şi săpun

Este un an electoral, iar ajutoarele de orice fel pot aduce rating la urna de vot pentru politiceni, aşa că avem o recoltă bogată de pomeni legislative în acest an.
Filip Stan
15 oct. 2024, 12:58
Stimulent financiar pentru produse de igienă. Cine primeşte tichete sociale pentru tampoane şi săpun

În România, se dau tichete sociale de Paşte, Crăciun, de ziua comunei, vouchere de alimente, pachete de mălai şi baxuri de ulei, bonuri de masă, tichete de masă pentru donatori, prime de murături, bonus de porc, tichete educaţionale, burse de rezilienţă, prime de relocare cu jobul, tichete de chirie, bani pentru bone şi grădinari, ajutoare de încălzire, facturi plafonate şi lista  poate continua. Ne oprim în acest articol la un nou tip de tichete sociale, cel care oferă produse de igienă, momentan aflat în faza de schiţă de proiect prin sertarele arlamentului.

Actul normativ se referă la facilitarea accesului la educatie a tinerelor din medii defavorizate si sprijinirea unor persoane fara adapost prin acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igiena.

Ajutoare sociale 2024-2025: Carduri de alimente, tichete sociale și vouchere de energie, 1.200 de lei GRATIS pentru 2 milioane de români

Conform expunerii de motive (vezi foto), în Romania  aproape 25% din populatie se află la limita saraciei, iar in anul 2019 existau regiuni de dezvoltare cu putin peste 50% din populatie racordata la sistemul public de alimentare cu apa. Conform Institutului National de Statistica, ponderea femeilor fertile, 15-49 de ani, este de 4.585.018 din totalul de 10.041.000 de femei din România.

Conform Eurostat, 23,5% din populatie reprezinta persoane care traiesc in saracie, iar in risc de saracie si excluziune sociala erau in 2018 circa 32,5%. Initiatorii proiectului spun ca menstruatia este un aspect destul de tabu si exista o corelatie intre saracie si lipsa accesului la produsele pentru menstruatie. De asemenea, perioada menstruala poate fi accentuata negativ de lipsa unui camin, relatii toxice cu partenerul si endometriosis – una din zece femei este afectata de aceasta conditie care se manifesta prin dureri foarte acute si flux menstrual.

Putem spune ca aproximativ intre 1.070.000 si 1.490.000 de femei traiesc in saracie, deci, in consecinta, nu au acces constant la produsele de igiena. Aceasta se rasfrange si asupra a peste 350.000 de fete aflate in pubertate si adolescenta. Accesul precar la produse si informatii legate de o ingrijire adecvata creeaza o serie de probleme medicale si sociale. Pe langa aceasta, impactul social al lipsei de produse si informatii adecvate pentru ingrijire este si el semnificativ – poate duce la absente scolare si retragerea din activitatile zilnice de teama de a nu fi ostracizate, se mai precizeaza in expunerea de motive.

Tichete sociale pentru produse de igienă. Cum este în alte ţări

Pe plan international, inca din 2018, in Scotia produsele de igiena intima la menstruatie se ofera gratuit in scoli, licee si universitati.  Scotia a devenind astfel prima tara din lume care pune la dispozitie in mod gratuit tuturor femeilor produse de igiena intima destinate acestora. Astfel, tampoane si absorbante pot fi gasite gratuit in anumite locuri publice, precum centrele comunitare, cluburile pentru tineri si farmacii. Costul anual estimat al acestei masuri este de 24 de milioane de lire sterline (echivalentul a 27 milioane euro sau 131 milioane lei) – la o populatie de 5,4 milioane locuitori.

Vouchere 2024. Anunţ oficial pentru milioane de români, banii se dau de Crăciun

In New York, Consiliul Local a aprobat in 2017 o serie de masuri pentru a oferi produse pentru menstruatie in scoli publice, inchisori si adaposturi. In Noua Zeelanda in 2021 toate scolile vor fi dotate cu produse pentru menstruatie la fel si in UK care le va oferi elevelor de liceu”. In Romania, exista tot mai multe initiative in parlament sau la nivel local care ofera celor care au nevoie de produse pentru menstruatie. Astfel se ridica gradul de constientizare a societatii si mult mai important se acopera aceasta necesitate importanta.

Pentru determinarea structurii de ansamblu a cosului pentru igiena personala, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) din cadrul Academiei Romane si Syndex Romania au derulat in perioada iulie-septembrie 2018 o cercetare la nivel national utilizand metodologia dezvoltata de Comisia Europeana, iar necesarul lunar si costul lunar al absorbantelor astfel determinat (pentru o familie de referinta de doi adulti salariati si doi copii, din mediul urban) este de 2,4 pachete de 10 bucati absorbante pe luna.

Beneficiarii principali ar fi persoanele fara adapost de sex feminin si elevele. Prin proiectul de act normativ se instituie un stimulent financiar, sub forma de tichete sociale, pentru procurarea de produse de igiena intima la menstruatie. Finantarea acordarii tichetelor sociale urmeaza sa se realizeze din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, alocate pentru bugetele locale cu aceasta destinatie.

Conform art.9 alin.(2) si (5) din Legea asistentei sociale nr.292/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiile de asistenta sociala pot fi acordate m bani sau in natura si pot fi ajutoare materiale constand in bunuri de folosinta personala sau indelungata si alimentare, acordate individual ori in cadrul unor programe destinate facilitarii accesului la educatie, sanatate si ocupare. Masura este corelata si cu prevederile art. 112 alin.(l) din aceeasi lege, ce permit autoritatilor administratiei publice locale sa acorde beneficii de asistenta sociala: “Pentru asigurarea aplicarii politicilor sociale in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor  varstnice, persoanelor cu dizabilitati, precum si altor persoane, grupuri sau comunitati aflate in nevoie sociala, autoritatile administratiei publice locale au atributii privind administrarea si acordarea beneficiilor de asistenta sociala si a serviciilor sociale.”

Proiectul propune ca de stimulentul financiar sub forma de tichete sociale sa beneficieze fetele cu varsta de peste 10 ani inscrise in invatamantul preuniversitar de stat conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, care se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:

a) fac parte din familiile care au stabilit dreptul la alocatie pentru sustinerea familiei in baza Legii nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicatd, cu modificarile fi completarile ulterioare,
b) beneficiaza de bursa de ajutor social acordata in baza art.82 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificdrile fi completarile ulterioare,
c) sunt eleve fata de care s-a luat masura plasamentului la o familie, persoana, asistent maternal, intr-un serviciu de tip rezidential al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela, in conditiile legii, si beneficiaza de alocatie de plasament in baza art. 128 din Legea nr. 2 72/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile fi completarile ulterioare, Legea nr.272/2004 prevazand dreptul la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive pentru copiii si tinerii pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, precum si pentru mamele protejate in centre maternale (art. 129).

Pentru aceste persoane, stimulentul financiar sub forma de tichete sociale se acorda pe parcursul intregului an scolar, inclusiv pe perioada vacantelor, pana la finalizarea studiilor in masura in care nu inregistreaza, in cursul unui semestru, absente nemotivate care conduc la scaderea sub 8 a notei la purtare. In situatia in care, totusi, inregistreaza astfel de absente, acordarea tichetelor sociale se suspenda, cu caracter temporar, pe perioada urmatorului semestru.

Grupul tinta a fost stabilit tinand cont de necesitatea sprijinirii elevelor care provin din mediile cele mai defavorizate, luand in considerare si necesitatea limitarii impactului financiar asupra bugetului general consolidat al masurii propuse, masura venind in sprijinul tinerelor din medii defavorizate pentru a facilita accesul la educatie a tinerelor si reducerea abandonului scolar cauzat de lipsa produse de igiena intima la menstruatie.

De asemenea, se propune ca de aceasta masura sa beneficieze si persoanele fara adapost de sex feminin.

Finantarea acordarii tichetelor sociale se face din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, alocate pentru bugetele locale cu aceasta destinatie. Stimulentul financiar sub forma de tichete sociale urmeaza sa fie asigurat lunar de catre unitatile administrativ-teritoriale si sa fie distribuite beneficiarelor prin unitatile de invatamant preuniversitar de stat si prin serviciile publice de asistenta sociala.

In vederea simplificarii procedurilor pentru acordarea stimulentului financiar si al reducerii sarcinilor administrative atat pentru autoritatile implicate In proces cat si pentru persoanele beneficiare ale masurii, proiectul prevede ca tichetele sociale sa fie acordate automat, din oficiu, fetelor mscrise in invatamantul de stat preuniversitar cu varsta de peste 11 ani provenind din familiile care au stabilit dreptul la alocatie pentru sustinerea familiei sau care beneficiaza de bursa de ajutor social, potrivit legii, fara a mai fi necesara Indeplinirea altor formalitati de natura administrative.

Eliminarea cererii parintilor pentru acordarea stimulentului financiar va asigura din start un numar mai mare de eleve beneficiare, va elimina situatiile in care parintii defavorizati nu solicita stimulentul intrucat le este dificil sa obtina actele necesare sau sa intocmeasca dosarul, va simplifica munca personalului din cadrul autoritatilor administratiei publice locale si va reduce costurile asociate prelucrarii unor astfel de dosare.

Practic, pentru acordarea stimulentului financiar ar trebui sa fie solicitate aceleasi documente justificative privind componenta familiei si veniturile membrilor acesteia care ar fi necesare si pentru acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei sau burse de ajutor social. Astfel, prin aceasta masura venim in intampinarea dezideratului de a nu solicita unui cetatean acele date, documente si informatii pe care statul le detine deja, luand in considerare si faptul ca masura se doreste a fi una care sa vina in sprijinul familiilor vulnerabile, si nu una care sa implice cheltuieli suplimentare de deplasare si de procurare a documentelor din partea beneficiarilor.

De asemenea, pe baza de cerere, stimulentul financiar sub forma de tichete sociale se acorda si fetelor inscrise in invatamantul de stat preuniversitar cu varsta de peste 18 ani fata de care s-a luat masura plasamentului la o familie, persoana, asistent maternal, intr-un serviciu de tip rezidential al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela, in conditiile legii, si beneficiaza de alocatie de plasament in baza art. 128 din Legea nr.272/2004privindprotectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, stimulentul financiar sub forma de tichete sociale pentru persoanele fara adapost de sex feminin se propune a se acorda pe baza evidentei tinuta de servicii publice de asistenta sociala competente organizate la nivelul autoritatilor administratiei publice locale.
Conform art.113 alin.(5) din Legea asistentei sociale nr.292/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si Hotararii Guvernului nr.797/2017 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare si functionare ale serviciilor publice de asistenta sociala si a structurii orientative de personal, cu modificarile si completarile ulterioare, servicii publice de asistenta sociala cu competente in domeniul prevenirii si combaterii saraciei §i riscului de excluziune sociala a persoanelor fara adapost, sunt compartimentele functionale din aparatul de specialitate al primarului si direcfiile de asistenta sociala din subordinea consiliilor locale ale municipiilor si oraselor.

Tichete sociale pentru produse de igienă şi pe perioada vacanţelor şcolare

Pornind de la studiul derulat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) din cadrul  Academiei Romane si Syndex Romania (mentionat in sectiunea anterioara), propunem ca valoarea nominala lunara a tichetului social sa fie de 15 lei, respectiv de 0,03 ISR (indicatorul social de referinta) si sa se acorde fiecarei beneficiare pe parcursul intregului an scolar, inclusiv pe perioada vacantelor.

21L202EM

Textul propunerii legislative stabileste, de asemenea, unele dispozitii privind emiterea si utilizarea tichetelor sociale, procedura de acordare a acestora urmand sa fie stabilita prin normele metodologice de aplicare si monitorizare a legii, care se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si Ministerului Finantelor.

Nu in ultimul rand, propunerea legislative prevede explicit faptul ca beneficiile acordate sub forma acestui tip de tichete sociale nu fac obiectul impozitarii, conform prevederilor Codului fiscal, art.62 lit.a) „ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum §i cele de aceeasi natura primite de la organizatii neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane”.

Stimulentul financiar nu se ia in calcul la stabilirea unor obligatii legale de intretinere si nici la stabilirea veniturilor in baza carora se acorda venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei, bursa de ajutor social, alocatia de plasament sau alte beneficii de asistenta sociala.

Propunerea legislativa a facut obiectul consultarilor  cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale Asociatia Pe Stop, Asociatia lele-Sanziene, Asociatia Sexul vs. Barza, Asociatia “Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen – FILIA”, Asociatia E-Romnja – Asociatia Pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Asociatia COMMA, Fundatia Tineri pentru Tineri, Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia Sensiblu, precum si cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Tineretului si Sportului, Comisiei pentru sanatate si familie din cadrul Camerei Deputatilor si medici. Consultarea a fost deschisa reprezentanti lor societatii civile cu preocupari in domeniul combaterii saraciei menstruale si facilitarii accesului la educatie a tinerelor din medii defavorizate, organizatiile neguvernamentale mentionate lapunctul anterior aratandu-si intentia de a sprijini elaborarea acestei propuneri legislative.

 

21L202FG

Tichete sociale vs excluziune socială

Este mai scump pentru fete să stea în şcoală şi copiii României sunt cei mai supuşi riscului de  sărăcie şi excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta creşte şi riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la şcoală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în şcoli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope şi o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul”, a scris pe Facebook deputatul Oana Ţoiu.

Aceasta spune că lucrează de un an cu parlamentari din străinătate pentru acest proiect.
Încă din 2018 în Scoţia produsele de igienă intimă la menstruaţie sunt oferite gratuit în şcoli, licee şi universităţi. De asemenea, MSP Monica Lenon a iniţiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, Scoţia devenind astfel prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice”, a adăugat parlamentarul.

Oana Ţoiu susţine că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susţinerea tuturor partidelor: „E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt şi taţi de fete şi oameni care înţeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor”.

Concret, proiectul presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale. De acestea ar urma să beneficieze adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învăţământul preuniversitar, care se află într-o situaţie vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social.

Propunerea este ca tichetele să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei şi să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.

„Acoperirea naţională, începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puţin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu ştie ce face şi ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost preşedinte de ţară. O şefie pentru el sau micşorarea riscului de abandon şcolar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă. În anii următori bugetul rămâne tot mai mic decât diverse indemnizaţii de şedinţă. Începem cu fetele vulnerabile şi când economia îşi va reveni ne propunem să extindem la acces direct în şcoli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a mai scris Oana Ţoiu.

Confom acesteia, legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022 şi include şi persoanele fără adăpost.

Femeile din România vor avea concediu menstrual, în fiecare lună? Câte zile libere ar putea avea, în „perioada delicată”

Un subiect controversat face ravagii în rândul internauților. O tânără a lansat o petiție, în mediul online, prin care propune legalizarea concediului menstrual în România, după modelul Spaniei, unde, începând din această vară, femeile beneficiază de zile libere în perioada menstruală pe baza unui bilet de trimitere.

Lavinia Ciuvăț se luptă pentru ca femeile din România să beneficieze de concediu în perioada menstruală, așa cum se întâmplă în Spania. Ea susține că unele au dureri atât de mari, în această perioadă a lunii, încât le este aproape imposibil să lucreze 8 ore pe zi. De aceea, pe 15 noiembrie 2023, Lavinia Ciuvăț a lansat o petiție online, numită „Concediu menstrual”. Aceasta a fost deja semnată de câteva zeci de românce.

În numele tuturor femeilor. Așa cum în Spania a intrat în vigoare legea acordării concediului menstrual, așa ar trebui și este necesar să fie valabil pentru toate femeile din toată lumea, să beneficieze de concediu menstrual, măcar în prima zi de menstruație pentru că este crucială durerea cauzată de menstruație din prima zi. Noi, femeile, facem eforturi supraomenești să ne deplasăm și să rezistăm câte opt ore la locul de muncă, este un drept la sănătatea omului de care trebuie să beneficieze. Votați pentru sănătatea voastră, votați pentru dreptul vostru, votați pentru concediul menstrual”, a precizat Lavinia Ciuvăț, femeia care a inițiat petiția.

Lavinia Ciuvăț crede că femeile din toată lumea ar trebui să aibă liber de la muncă măcar în prima zi de menstruație.

În Spania deja se acordă concediu menstrual, de ce să nu se acorde și în România? Este un drept la sănătate pentru care noi, femeile, «plătim» dureros. Cunosc persoane care nu se pot ridica din pat din cauza durerilor, sunt nevoite să își ia zi de concediu pentru că nu pot ajunge la locul de muncă sau persoane care ajung la muncă cu dureri infernale, trebuie să ia pastile și abia se concentrează la ce au de făcut…

Clar, este necesar măcar în prima zi de menstruație să se acorde zi liberă pentru că nu dăm randament la locul de muncă, plus că își pun sănătatea în pericol cele care au dureri foarte mari de burtă, cap, stări de vomă… Oricum se discută că s-ar mai aloca 2 zile de concediu de odihnă, deci ar trebui să se ia în calcul și acest drept de a sta acasă în prima zi de menstruație”, a adăugat Lavinia Ciuvăț.

ZILE LIBERE în plus pentru români. Două zile fără job pentru angajaţi, stat şi privat, pentru depistarea precoce a bolilor grave

Deși în unele țări, așa cum este Spania, femeile beneficiază deja de zile libere în perioada menstruală, medicii ginecologi din Iași pledează împotriva acestor zile de concediu. Medicii susțin faptul că principala problemă în momentul de față este că cele care suferă de sindromul premenstrual nu sunt îndrumate corect spre un tratament care să le amelioreze simptomele, fiind nevoite să treacă prin dureri greu de imaginat.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Întâlnire la Kremlin: Vladimir Putin și Robert Fico discută probleme energetice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios