Stimulente naturale contra oboselii

În planul de combatere a oboselii este bine să incluzi și soluțiile naturale, care, deși acționează mai blând, sunt, în general, bine tolerate și fără efectele adverse ale tratamentelor de sinteză.
Romania TV
01 feb. 2018, 09:32
Stimulente naturale contra oboselii

Tonic cu morcovi și portocale

Pentru a începe ziua în formă și pentru a alunga oboseala, prepară-ți un suc de morcovi și de portocale. Îl poți obține din 2 morcovi și 1 portocală date prin storcător. La final, adaugă 1 linguriță de scorțișoară.

Sunătoarea

Considerată antidepresiv natural, sunătoarea este recomandată, de asemenea, și în oboseala cronică, mai ales în cazul în care are cauze psihologice. Planta are efect tonic, revigorant, remineralizant și antidepresiv. Se consumă sub formă de infuzie – 1 linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită.

Germenii de grâu

Partea cea mai bogată a grâului din punct de vedere nutritiv, germenii acestei plante sunt un aliat de încredere în combaterea oboselii.

„Marele avantaj al germenilor de grâu este că au în componență toate vitaminele din complexul B, indispensabile pentru un somn bun sau pentru a lupta contra stresului, precum și numeroase minerale ca magneziul, zincul și fosforul. Are, deci, o acțiune completă pentru susținerea organismului”, afirmă Nathalie Tutrut, naturopat. În perioadele de oboseală, poți lua câte 2-3 capsule cu germeni de grâu, de 3 ori pe zi, în timpul meselor.

Ginsengul

Tonic general pentru organism, ginsengul are efecte pozitive asupra psihicului, intelectului și imunității. Planta ajută corpul să reziste în condiții de oboseală și stres, încetininde procesul de îmbătrânire. După o boală infecțioasă, grăbește recuperarea, având acțiune revigorantă, energizantă. Se iau 2 comprimate cu ginseng de 2 ori pe zi, în perioadele de oboseală și stres.

Lăptișorul de matcă

Rezultate foarte bune în combaterea oboselii dă şi cura cu lăptişor de matcă. Substanţă produsă de albinele tinere, lăptişorul de matcă este bogat în compuși indispensabili organismului – acidul pantotenic (contra efectelor stresului şi revigorant), piridoxină (combate anemia), vitaminele A, C, D şi E, minerale (calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), enzime şi 18 aminoacizi.

Cura cu acest produs apicol este indicată în astenie, în refacerea după boală sau după o intervenţie chirurgicală, în perioadele de efort fizic şi intelectual intens. Este ideală în special celor care au o alimentaţie deficitară şi celor cu o stare de slăbiciune generală, dar şi în anxietate şi în depresie. Se poate consuma fie sub formă de capsule (2 de 2 ori pe zi), fie sub formă de fiole (doza zilnică pentru adulți este de 0,2 g, iar pentru copiii sub 10 ani, de 0,1 g).

Se administrează în prima parte a zilei, deoarece poate da insomnii dacă se ia seara. Lăptişorul de matcă pur nu trebuie consumat decât cu linguriţe de lemn sau de plastic. Administrarea lăptişorului de matcă nu este recomandată celor cu alergii la miere şi la polen.

Urzica

Tonic general al organismului, urzica este mineralizantă și vitaminizantă, având și acțiune depurativă. Planta conține vitamine (B2, B5, acid folic), minerale (fier, siliciu, magneziu) și oligoelemente (cupru, zinc) și aminoacizi esențiali, fiind o soluție contra oboselii, a anxietății și a stărilor depresive. Bea câte 2-3 căni de infuzie de urzică pe zi (găsești planta la farmacie sau în magazinele cu produse naturiste). Pentru a o prepara, adaugi 1-2 lingurițe la o cană cu apă clocotită și lași 10 minute la infuzat.

Uleiuri esențiale tonice

Folosite în aromaterapie, unele uleiuri esențiale ajută la înlăturarea oboselii. Uleiul esențial de rozmarin (pus în candelă, la masaj sau în apa de baie) îmbunătățește circulația sângelui, fiind indicat și în stările de slăbiciune, oboseală și de nervozitate. Acțiune tonifiantă asupra organismului are și uleiul de cimbru.

Info

Contra oboselii, este eficient și ceaiul de angelică (1 linguriță cu pulbere de rădăcină la 1 cană cu apă).  

Citește și: Fibromialgia, o altă față a oboselii

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu până la 7 ani. A fost denumită “fântâna tinereții”: “Un obiectiv cheie pentru domeniul îmbătrânirii”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Botswana creează un fond pentru a recompensa sportivii după succesul la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...