Legea adoptată de Camera Deputaţilor prevede că „începând cu anul școlar/universitar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:
a) în cuantum de 2000 de lei lunar, pentru personalul didactic;
b) în cuantum de 1500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic”.
Legea mai preve că „stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgență, proporţional cu timpul în care persoanele din 2 categoriile îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezența antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/ studenţilor”.
Lista persoanelor care urmează să beneficieze de stimulentul de risc se stabileşte, lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ.
„Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar. Stimulentul de risc acordat nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul V „Contribuții sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în legea care urmează să fie trimis la promulgare.
„Personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar particular acreditat/autorizat poate beneficia de stimulentul de risc în condiţiile prezentei legi, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 1 alin. (2). Stimulentul de risc se poate suporta şi din finanţarea asigurată de stat, potrivit legii, în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar”, se mai arată în lege.
Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a declarat miercuri dimineaţă la Radio România Actualităţi, că „va exista o analiză la nivelul guvernului faţă de ceea ce s-a aprobat în Camera Deputaţilor şi vom vedea dacă există posibilitatea acordării acestui stimulent”.