„Cât timp nu există o motivare a instanţei nu cred că UEFA se poate sesiza. Acum nu există o motivare, ci doar o decizie a instanţei. Nu se poate face o comparaţie cu Fenerbahce pentru că în acel caz a fost corupţie dovedită, au fost jucători implicaţi, au fost meciuri trucate„, a spus Mihai Stoica, potrivit Mediafax.
Oficialul stelist a mai explicat că fapta penală nu s-a extins şi la persoana juridică FC Steaua şi că decizia ÎCCJ îl priveşte doar pe finanţatorul Gigi Becali.
În ultimele zile mai multe persoane din fotbal s-au exprimat în ceea ce priveşte o posibilă decizie a UEFA de excludere a FC Steaua din Liga Campionilor. Directorul administraţiei de licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat, miercuri, că, în opinia sa, Steaua poate fi exclusă din Liga Campionilor de UEFA, în urma condamnării definitive a finanţatorului clubului, Gigi Becali, în dosarul „Valiza”.
De asemenea, conform unei înregistrări cu camera ascunsă difuzată de România TV, şi secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, este de părere că Steaua riscă până la cinci ani de suspendare din cupele europene.
Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, miercuri, că UEFA nu a trimis deocamdată niciun document oficial în ceea ce priveşte participarea echipei Steaua în Liga Campionilor, precizând că, în plan intern, LPF este instituţia care poate lua o decizie în acest sens. „Pe plan intern interesaţi-vă la ligă, ei sunt cei care se ocupă. Pe plan internaţional, până la ora asta nu am primit niciun demers de la UEFA, nu ştiu ce se se va întâmpla”, a afirmat Sandu.
Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, că membrii comisiilor LPF vor redeschide cazul „Valiza”, în urma sentinţei definitive a ÎCCJ în acest dosar.
Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. Fiind vorba de un caz de corupţie în fotbal, UEFA ar putea dicta sancţiuni împotriva echipei Steaua, campioana României.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, contracandidata echipei FC „Steaua Bucureşti” la câştigarea titlului de campioană, preciza DNA.
La 4 iunie 2008, echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată cu şapte puncte de Comisia de Disciplină a FRF, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte după scandalul valizei cu bani de la Cluj-Napoca. Finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele de atunci al grupării ardelene, Anton Doboş, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei.
Comisia de Apel a păstrat aceste sancţiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat, la 3 iulie 2008, toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Doar Becali şi Doboş au primit din partea CAF o suspendare de şase luni şi o penalitate de 200.000 de lei, fără a li se interzice accesul pe stadion.