Reprezentanţii PDL Valeriu Stoica, Cristian Preda, Sulfina Barbu şi Sever Voinescu au organizat o dezbatere la care au criticat legea sistemului de vot uninominal majoritar adoptată de Parlament, după ce au anunţat că au atacat legea la Curtea Constituţională.
Valeriu Stoica a spus că această lege discriminează şi creează un sistem prin care asigură reprezentantarea proporţională a minorităţii maghiare în Parlament.
„Chiar dacă obţin un mandat, (minoritatea maghiară – n.r.) tot va avea un reprezentant în Parlament, care se adăugă la câştigătorul colegiului respectiv. Aici nu mai e vorba de discriminare pozitivă, ci de discriminarea unei forţe politice în detrimentrul altei forţe politice. Ce se încearcă? Se încearcă obţinerea bunăvoinţei minorităţii maghiare„, a adăugat Valeriu Stoica.
Cristian Preda a spus că din 2008 până în prezent niciun guvern, cu excepţia guvernului PSD-PDL, nu a putut trece fără susţinerea minorităţilor naţionale, iar prin legea USL grupul minorităţilor ar urma să fie consolidat.
„Grupul minorităţilor naţionale e grupul care dă posibilitatea trecerii unui guvern şi poate să răstoarne guverne, cum este cazul Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. (…) Mi se pare că ideea reprezentării maghiarilor şi a celor 18 minorităţi în Parlament este un lucru preţios pentru democraţie, dar nu trebuie să facem din această reprezentare un instrument care să transforme minoritatea într-o masă de manevră„, a spus Cristian Preda.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a spus că în legea USL este introdusă noţiunea de minoritate locală, ceea ce încalcă Legea fundamentală, arătând că „vor fi judeţe suprareprezentate”.
Sever Voinescu, vicepreşedinte PDL, a spus că în România votul uninominal majoritar va da cele mai fluide majorităţi în Parlament, arătând că gradul de independenţă a aleşilor prin vot uninominal faţă de partidele lor va creşte.
„Sunt absolut sigur că un Parlament ales prin vot uninominal majoritar va fi un Parlament cu majorităţi foarte fluide”, a adăugat Sever Voinescu.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 mai, în calitate de for decizional, cu 180 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.
Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.
PDL a depus, joi, la Curtea Constituţională, sesizarea privind legea uninominalului pur iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu, democrat-liberalii susţinând că aceasta e croită pentru interesul electoral al USL, încalcă normele privind suveranitatea poporului şi principiul egalităţii în drepturi.