‘Domnul Ponta, primul-ministru al Guvernului României, a prezentat acea creştere economică de 3,5% într-o veselie totală, uitând, însă, să se raporteze la realitatea economică din România. Avem de-a face cu prima creştere economică în care impozitele cresc şi fiscalitatea creşte. Guvernul Ponta nu face decât să acţioneze împotriva celor care au determinat această creştere economică şi anume oamenii de afaceri, mediul privat’, a declarat Stolojan, luni, la finalul şedinţei BPN al PDL.
El a dat ca exemplu, în acest sens, agricultura, domeniu despre care spune că a contribuit majoritar la realizarea creşterii de 3,5%, dar care se confruntă acum cu ‘impozitul pe construcţii speciale’.
‘Fermierii s-au trezit şi ştiu că vor plăti acest impozit şi pe silozuri şi pe solarii şi pe sere şi iazuri şi pe platforme şi aşa mai departe’, a adăugat Stolojan.
Europarlamentarul PDL a mai spus că România are o creştere economică ce, împreună cu majorarea impozitelor şi taxelor introduse de către Guvern, nu se reflectă în veniturile bugetului.
‘În anul 2013, an în care s-a obţinut această creştere economică şi au crescut impozitele, Guvernul Ponta a trebuit să facă două rectificări negative ale bugetului, reducând în special cheltuielile cu investiţii. Putem trage concluzia că ne confruntăm cu o creştere a evaziunii fiscale şi cu o creştere a corupţiei’, a declarat europarlamentarul.
Stolojan a mai atras atenţia asupra faptului că România este ‘singura ţară din UE care are nouă preşedinţi de Consilii judeţene, din 41, care sunt, fie condamnaţi de justiţia română, deja, fie în diferite procese penale, de conflicte de interese, de mită, şi aşa mai departe’.
Potrivit lui Stolojan, ‘anunţata creştere economică pe anul trecut, corelată cu creşterea impozitelor şi a corupţiei, a făcut ca puterea de cumpărare a populaţiei să scadă’.
‘Dacă ne uităm la datele statistice privind comerţul cu amănuntul pe 2013 acestea arată o creştere de 0,5%. Ori, dacă avem în vedere inflaţia medie de anul trecut, de 3,9%, în fapt avem o scădere a volumului vânzărilor prin comerţul cu amănuntul. Numărul salariaţilor e staţionar, cu 4,3 milioane la începutul anului, 4,3 milioane la sfârşitul anului. Deci, cu alte cuvinte avem o creştere economică care nu generează şi locuri de muncă’, a afirmat Theodor Stolojan.
Liderul PDL a susţinut că semenele privind economia românească nu sunt optimiste pentru perioada care urmează.
”Creditul a scăzut în economie, după cum au scăzut şi investiţiile. (…) Nu avem semne pozitive pentru ceea ce urmează, nici din faptul că Guvernul nu este în stare să pregătească cum trebuie Acordul de parteneriat cu UE pentru utilizarea fondurilor europene din perioada 2014-2020′, a adăugat Stolojan.
El a criticat faptul că autorităţile române nu au dat niciun semn că desfăşoară proiecte pentru atragerea banilor europeni privind programele pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.