Parlamentul European îşi va definitiva în luna martie mandatul de negociere cu Consiliul asupra Bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, precizează un comunicat transmis joi Mediafax de Theodor Stolojan, în numele delegaţiei eurodeputaţilor români din PPE.
„Delegaţia României din cadrul Grupului Partidului Popular European îşi anunţă susţinerea pentru bugetul 2014-2020, în varianta agreată de Consiliul European din 8 februarie. În acelaşi timp, solicităm europarlamentarilor ce reprezintă USL în Parlamentul European să nu respingă bugetul 2014-2020”, se afirmă în comunicat.
Potrivit lui Stolojan, acesta este „un moment crucial pentru viitorul şi finanţele României şi, prin urmare, europarlamentarii USL trebuie să privească dincolo de poziţiile partizane la nivel naţional”.
El afirmă că un vot împotriva bugetului 2014-2020 negociat de Consiliul European, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, „ar penaliza România de două ori”.
„România a obţinut o creştere cu 18 la sută a bugetului care îi este alocat în perioada 2014-2020, comparativ cu cel din anii 2007-2013, deşi, la nivelul Uniunii Europene, pentru prima dată, bugetul a suferit o reducere. Respingerea bugetului ne-ar lipsi de posibilitatea de a promova priorităţile României în cadrul negocierilor care vor avea loc în perioada următoare, în ceea ce priveşte atât detaliile bugetului 2014-2020, cât şi întregul set de acte legislative ale Uniunii Europene care vor preciza condiţiile de aplicare a politicilor europene, în cadrul bugetului convenit”, argumentează eurodeputatul PDL.
României i-ar reveni o alocare de 39,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 potrivit bugetului stabilit de liderii Consiliului European.
Şi preşedintele Traian Băsescu a lansat un apel similar către europarlamentarii PSD încă din 10 februarie. Şeful statului se arăta atunci interesat şi să aibă o întâlnire cu europarlamentarii români pentru a le explica abordarea sa din Consiliul European şi de ce ar fi bine să susţină varianta bugetului negociat de liderii UE.
„Sigur, nu vreau să dau instrucţiuni parlamentarilor noştri, dar mi-aş dori să îi informez ca să nu avem riscul să pierdem în dezbaterile din Parlament ceea ce putem câştiga”, a spus Băsescu. El a argumentat că numai Parlamentul European poate modifica regulamentul Comisiei Europene referitor la alocarea pentru România a unui an suplimentar, 2016, pentru cheltuirea fondurilor din perioada 2007-2013, fiind foarte important ca europarlamentari români să se bată în plenul forului legislativ european pentru această prevedere cuprinsă în concluziile Consiliului European, dar şi pentru cea referitoare la eligibilitatea TVA, prin care în bugetul de stat ar intra cinci miliarde de euro în perioada 2014-2020 din cele 21 de miliarde de euro alocate României pe Coeziune.