Jens Stoltenberg a declarat că încurajează Rusia să se mai gândească la această decizie de a se retrage din tratatul START.
„Încurajez cu tărie Rusia să își reconsidere decizia și să respecte acordurile existente”, a declarat Stoltenberg, în prima reacție după discursul de aproape două ore avut de Vladimir Putin.
Șeful NATO a dat asigurări că „nimeni nu atacă Rusia”, ci că „Rusia este agresorul”. „Este un an de când a lansat invazia și nu vedem niciun semn că Putin nu se pregătește pentru pace. El se pregătește și pentru mai mult război. Putin nu trebuie să câștige”, a spus Jens Stoltenberg.
Victoria Rusiei ar fi periculoasă pentru întreaga lume, iar Occidentul nu poate lăsa să se întâmple acest lucru, a mai spus Stoltenberg
În cadrul unei conferințe de presă, Jens Stoltenberg a declarat că, dacă Moscova ar cuceri Ucraina, ar arăta că „agresiunea funcționează și că forța este recompensată”. „Ar fi periculos pentru propria noastră securitate și pentru întreaga lume, așa că trebuie să susținem și să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el.
Șeful NATO a mai precizat că Ucraina este „victima agresiunii rusești” și că Occidentul sprijină „autoapărarea” acesteia. „Președintele Putin este cel care a început acest război imperial de cucerire și Putin este cel care continuă să escaladeze războiul”, a spus el. „El a crezut că poate distruge Ucraina și ne poate diviza, dar a subestimat determinarea poporului ucrainean de a-și apăra patria și unitatea noastră.”
Liderul alianței a mai spus că nu vede niciun semn că Vladimir Putin s-ar pregăti pentru pace, ci din contră, sunt semne că „se pregătește pentru mai mult război”, cerând ajutorul Coreei de Nord și Iranului.
Vladimir Putin a anunțat, marți, că Moscova își suspendă participarea la New Start, un tratat de reducere a armelor strategice încheiat între SUA și Rusia. Liderul de la Kremlin a precizat că ţara sa trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare dacă americanii o fac primii.
„Mă văd nevoit să anunț că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Vladimir Putin, care a ordonat ca Ministerul Apărării și Rosatom să facă toate pregătirile pentru testele armelor nucleare.
Liderul rus a declarat că unii oficiali de la Washington se gândesc la reluarea testelor nucleare şi că, prin urmare, ministerul rus al apărării şi forţele ruse ar trebui să fie pregătite să testeze armele nucleare ruseşti dacă va fi necesar: „Bineînţeles, nu vom face acest lucru mai întâi. Dar dacă Statele Unite vor efectua teste, atunci o vom face noi. Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă”.
New Start este ultimul acord de armament nuclear rămas între Rusia și SUA și a fost prelungit cu cinci ani în 2021. Semnat inițial în 2010, tratatul limitează fiecare parte la 1.550 de focoase nucleare cu rază lungă de acțiune, un număr mai mic decât cel stabilit în cadrul acordului anterior.