Ofensiva Rusiei în Ucraina a început, spune şeful NATO. Luni, în faţa jurnaliştilor, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că organizaţia nu vede „niciun fel de semn” că Vladimir Putin „se pregăteşte pentru pace”. „Ceea ce vedem este că preşedintele Putin şi Rusia doresc în continuare să controleze Ucraina”, a declarat Stoltenberg. „Vedem cum trimit mai multe trupe, mai multe arme, mai multe capacităţi”.
Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut declaraţiile înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării care va avea loc marţi la Bruxelles.
Stoltenberg a declarat: „Ne vom intensifica şi ne vom menţine sprijinul pentru Ucraina. La aproape un an de la invazie, preşedintele Putin nu se pregăteşte pentru pace. El lansează noi ofensive.Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge şi pentru a obţine o pace justă şi durabilă.”
El a adăugat că este clar că Occidentul se află „într-o cursă logistică” cu Rusia. „Capacităţile cheie… trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să poată prelua iniţiativa pe câmpul de luptă. Viteza va salva vieţi”.
Stoltenberg a declarat că, dacă Vladimir Putin va câştiga, va trimite un mesaj că forţa este calea spre succes. „Mesajul nostru este clar – NATO este alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a adăugat el.
Armata lui Zelenski, succes imens. Cum a ramas Putin fără 31 de tancuri într-o singura zi VIDEO
Şeful a mai spus că alianţa plănuieşte să îşi sporească stocurile de muniţie, care se epuizează din cauza războiului. „Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie… Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare”, a spus el. „Aşa că trebuie să accelerăm producţia şi să investim în capacităţile noastre de producţie. NATO este alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”.
Rusia îşi consolidează poziţiile ocupate în sudul Ucrainei, afirmă Ministerul Apărării britanic
Rusia îşi consolidează şi îşi extinde poziţiile în zonele ocupate în Ucraina, a anunţat luni Ministerul Apărării britanic în buletinul său informativ cotidian, transmite DPA.
Evaluarea serviciilor de informaţii britanice arată că forţele ruse ”probabil şi-au întărit fortificaţiile defensive” pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie. În plus, Rusia a desfăşurat suplimentar militari în zonă.
”În pofida faptului că atenţia operaţională este concentrată în prezent pe centrul Donbasului, Rusia este îngrijorată în continuare de apărarea extremităţilor liniei frontului său extins”, a explicat Ministerul Apărării britanic.
Dacă forţele ucrainene vor realiza o breşă în frontul din regiunea Zaporojie, atunci ”podul terestru” între regiunea rusă Rostov şi peninsula Crimeea va fi pus la încercare ”în mod serios”, adaugă ministerul citat.
Pe de altă parte, un succes al armatei ucrainene în regiunea estică Lugansk ar ameninţa obiectivul declarat al Moscovei de ”eliberare” a Donbasului, regiune formată din Lugansk şi Doneţk.
”A decide care dintre aceste ameninţări va trebui contracarată cu prioritate este probabil una dintre dilemele principale pentru planificatorii operaţionali ruşi”, a mai spus Ministerul Apărării de la Londra.
Linia frontului din Ucraina are o lungime de aproximativ 1.200 de kilometri Ministerul Apărării britanic prezintă zilnic situaţia actualizată a războiului din Ucraina. În acest fel, guvernul britanic şi-a propus să contracareze retorica rusă. De partea sa, Moscova îi acuză pe britanici că duc o campanie de dezinformare ţintită.