Noul președinte american i-a deranjat pe aliații europeni prin promisiunea unei poziții mai relaxate față de Moscova și prin punerea sub semnul întrebării a angajamentului Washingtonului, vechi de aproape 70 de ani, față de o alianță despre care el a spus că este ‘depășită’ și că reprezintă o povară nedreaptă pentru contribuabilul american.
Stoltenberg a declarat însă că în recentele conversații cu Donald Trump și cu noul secretar american al apărării, James Mattis, cei doi „au transmis același mesaj, și anume că SUA își mențin același angajament față de NATO și față de legăturile transatlantice”.
„Mesajul noii administrației este că își dorește de asemenea un dialog cu Rusia, însă de pe o poziție de forță”, a declarat presei secretarul general al NATO, la finalul unei întâlniri la sediul Alianței din Bruxelles cu noul președinte bulgar Rumen Radev.
Liderii celor 28 de state membre ale NATO au aprobat în iulie cea mai importantă consolidare a Alianței de după Războiul Rece, ca răspuns la intervenția Rusiei în Ucraina și la anexarea peninsulei Crimeea.
În același timp, ei au convenit să mențină un dialog cu Rusia ‘mai hotărât’ pentru a consolida transparența și a evita neînțelegerile periculoase, în contextul în care relațiile dintre cele două părți au fost tensionate în ultimii ani.
Noul președinte bulgar, considerat a fi adeptul unei poziții mai conciliante față Moscova decât predecesorul său Rosen Plevneliev, a subliniat că a ales să meargă la sediul NATO pentru prima sa vizită în străinătate de la preluarea funcției la 22 ianuarie.
„NATO rămâne o organizație extrem de importantă pentru a garanta securitatea aliaților (…) Susținem eforturile NATO în materie de apărare și de descurajare și considerăm că Bulgaria contribuie la aceste eforturi”, a pledat el.