Străinii ar putea obţine cetăţenia română dacă termină o facultate. Stagiul de rezidenţă va fi redus la doi ani

Deputatul Varujan Pambuccian, din grupul minorităţilor naţionale, propune ca străinii să primească cetăţenie română dacă sunt absolvenţi ai unei universităţi, în ţară sau în străinătate şi se angajează în domenii unde există deficit de personal, proiectul de lege vizând şi reducerea stagiului de rezidenţă până la 2 ani pentru străinii care investesc peste un milion de euro în România.
Filip Stan
26 mart. 2016, 06:29
Străinii ar putea obţine cetăţenia română dacă termină o facultate. Stagiul de rezidenţă va fi redus la doi ani

Deputatul Varujan Pambuccian precizează în expunerea de motive la iniţiativa legislativă că, prin modificarea şi completarea Legii cetăţeniei nr 21/1991, îşi propune facilitarea obţinerii cetăţeniei române de către cetăţenii străini sau apatrizi care au rezidenţă de cel puţin 2 ani şi au absolvit în România sau în străinătate o instituţie de învăţămînt superior şi pentru cei care se angajează în acele sectoare de activitate din ţara noastră unde există un deficit de personal calificat, care nu se poate acoperi cu resursă locală.

Potrivit proiectului, Guvernul României va întocmi periodic o listă care să cuprindă acele profesii din Clasificarea ocupaţiilor prioritare pentru dezvoltarea economică şi în cadrul cărora necesarul de muncă nu poate fi acoperit de forţa de muncă din ţară.

Citeşte şi Brazilianul William de Amorim poate juca pentru naţionala României. I-a fost aprobat dosarul pentru obţinerea cetăţeniei

Iniţiatorul precizează faptul că există în România domenii care se dezvoltă rapid şi în care cererea de forţă de muncă anuală a ajuns să fie mai mare decât cea produsă de sistemul de învăţământ românesc.

În proiect se precizează că niciun român nu va fi disponibilizat drept urmare a angajării persoanelor respective.

Iniţiativa legislativă mai prevede reducerea la doi ani a stagiului de rezistenţă şi pentru străinii care investesc peste un milion de euro în ţara noastră.

Varujan Pambuccian precizează că acest tip de  reglementare există şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene. Astfel, în Franţa, Codul Civil prevede o reducere a perioadei de rezidenţă obişnuită de la 5 ani la 2 ani pentru străinul care a încheiat cu succes doi ani de învăţământ superior în vederea obţinerii unei diplome de către o universitate sau instituţie de învăţământ superior francez.

În plus, în acelaşi Cod Civil francez se menţionează reducerea stagiului de rezidenţă la doi ani pentru străinul care, prin capacităţile sale, a adus sau poate aduce servicii importante ţării sau care prezintă un parcurs excepţional de integrare în societate.

În prezent, legislaţia în vigoare prevede că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, la cel puţin 5 ani de la data căsătoriei.

De asemenea, solicitantul trebuie să aibă vârsta de 18 ani, să aibă asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor, să fie cunoscuţi cu o bună comportare şi să nu fi fost condamnaţi în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îi face nedemni de a fi cetăţeni români.

Persoana trebuie să cunoască limba română şi să posede noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială. Străinul trebuie să cunoască prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.

Legea cetăţeniei prevede, în prezent, că termenele prevăzute la alin. 1 lit. a) pot fi reduse până la jumătate, respectiv de la 8 ani la 4 ani, în următoarele situaţii: dacă solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional, dacă este cetăţeanul unui stat membru al Uniunii Europene, dacă  a dobândit statut de refugiat potrivit prevederilor legale în vigoare şi dacă a investit în România sume care depăşesc un milion de euro.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce conține guma de mestecat. Ce se întâmplă, de fapt, dacă o înghiți
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
Playtech.ro
Surpriza uriașă de care au avut parte turiștii pe Transalpina: “Ninge în august”
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Imagini terifiante într-un oraș britanic. Găști înarmate se taie cu macetele ziua în amiaza mare. Localnici: „Este o zonă de război” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Bolnavii de cancer își câștigă dreptul la viață în instanță. Situație anormală la Ministerul Sănătății
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că bolile psihice sunt „slăbiciuni” legate de păcatele părinților
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...