Străinii care s-au îndrăgostit de România: Prinţul Charles, Henry Berthelot, Pavel Kiseleff

Prinţul Charles, Generalul Henry Berthelot şi Contele Pavel Kiseleff sunt trei dintre străinii celebri care s-au îndrăgostit de ţara noastră şi au dus numele ei peste hotare.
Oana Anghel
02 mart. 2021, 11:05
Străinii care s-au îndrăgostit de România: Prinţul Charles, Henry Berthelot, Pavel Kiseleff
Străinii care s-au îndrăgostit de România: Prinţul Charles, Generalul Henry Berthelot, Generalul Pavel Kiseleff

Străinii care s-au îndrăgostit de România. Contele rus Pavel Kiseleff a fost domn al Moldovei şi Munteniei, fiind primul voievod străin în România. Totodată, acesta a fost guvernator al provinciilor românești din 1829. Spre deosebire de fanarioţii care s-au aflat la conducerea înaintea lui, Kiseleff nu i-a asuprit pe români, scrie alephnews.ro . Pavel Kiseleff s-a făcut remarcat în vremuri dificile. Ţările române au fost favorizate de războiul ruso-turc din 1828 – 1829, încheiat cu înfrângerea turcilor.

Kiseleff, domnitorul care a modernizat Țările Române

În consecinţă, Moldova şi Muntenia au obţinut libertatea absolută a comerţului, iar fluviul Dunărea a redevenit apă internațională, favorizând dezvoltarea relațiilor capitaliste. Un punct de cotitură în istorie a fost Tratatul de pace de la Adrianopol, din anul 1829, care a stabilit ca Principatele Române să fie conduse de ruși, iar turcii să plătească despăgubiri de război. Guvernarea rusească a ținut până în 1834, iar Ţările Române l-au avut ca guvernator pe generalul rus Pavel Kiseleff.

Citeste si Majoritatea ruşilor cred că noul coronavirus a fost creat de om, ca o „armă biologică”. Doar 30% dintre ei vor să se vaccineze

Deşi era căsătorit, acesta s-a îndrăgostit de o româncă, Alexandra Bagration. A vrut să divorțeze, însă țarul nu i-a permis acest lucru. Asta nu l-a împiedicat pe Kiseleff să aibă şase copii cu Alexandra. Ca domnitor, acesta a creat Regulamentele Organice și a separat puterile: legislativă, executivă și judecătorească. Alte realizări notabile ale domniei sale sunt: introducerea sistemului de impozitare, modernizarea sistemului sanitar și a drumurilor. Comerțul cu Occidentul al moșierilor români a luat amploare, aceştia trimiţându-şi copiii la școlile din Vest. Tinerii s-au întors de la studii cu concepții pro-europene și gânduri pentru Unirea Principatelor Române – la care a contribuit și Kiseleff, ambasador al Rusiei la Paris în anul Unirii, 1859.

Drept mulţumire pentru tot binele pe care l-a făcut poporului, poporul a vurt să-i facă un cadou. Acesta a fost Șoseaua Kiseleff din București. A refuzat alte cadouri, preferând un element de infrastructură care să fie tot spre folosul românilor.

Generalul Henri Berthelot, străinul care a luptat cel mai mult pentru România

În toamna anului 1916, în condițiile în care România intrase în război de partea Franței și Marii Britanii, generalul Henri Mathias Berthelot a fost numit comandant al Misiunii Militare Franceze în România. Armata română se afla sub presiunea trupelor germane și austro-ungare care porniseră ofensiva peste Munții Carpați, și sub cea a trupelor bulgare, care atacau dinspre Dunăre și Marea Neagră. O mare parte a teritoriului românesc a fost ocupată. Regele Ferdinand I și Regina Maria, împreună cu Guvernul, Parlamentul și Armata s-au retras în Moldova, unde au organizat rezistența, cu sprijinul trupelor Rusiei țariste.

Generalul francez Henri Berthelot a fost consilierul de război al Regelui Ferdinand în Primul Război Mondial. Acesta a reorganizat armata română și a dezvoltat serviciul de medicină în armată. Berthelot are un merit important pentru victoriile României de la Mărăști, Mărășești și Oituz. În anul 1917, armata reorganizată de Berthelot a reuşit să reziste ofensivei armatelor germane, austro-ungare și bulgare și chiar să treacă la contraofensivă.

Românii au avut mai multe gesturi de mulțumire față de Berthelot. Iașiul a donat o statuie cu bustul generalului orașului Strasbourg, unde Berthelot a fost guvernator militar. În România i-au fost dedicate străzi, piețe și statui. În Hunedoara, există satul numit General Berthelot, unde Regele Ferdinand i-a dăruit o moșie. Generalul a lăsat-o prin testament Academiei Române și a cerut ca din veniturile fermei, militarii români să se perfecționeze în Franța.

Din respect pentru cel căruia i s-a spus „mai român decât românii”. Urmașul Reginei Elisabeta a ÎI-a la tronul Marii Britanii, Prințul Charles, este unul din străinii cu conexiuni și mai puternice față de România.

Prinţul Charles, îndrăgostit de acea Românie care-şi păstrează „identitatea culturală şi spirituală într-o lume a incertitudinilor”

În anul în care Prinţul Charles a hotărât că vrea să vadă pentru prima dată Transilvania,  la insistenţele unei jurnaliste engleze care voia să salveze satele româneşti, ministrul român al Culturii nu l-a lăsat să intre în Viscri. Era în 1997. Satul se umpluse de romi dupa plecarea saşilor. Prințul Charles al Marii Britanii a ajuns în Transilvania într-o vizită privată de câteva zile. De atunci, face acest lucru aproape în fiecare an de când a des­coperit satul Viscri și apoi toată zona Târnavelor. S-a îndrăgostit de România datorită frumuseţilor ei naturale şi peisajelor ei unice în lume, care păstrează identitatea culturală şi spirituală a poporului.

„Iubesc această ţară pentru că este un loc unic din Europa, pentru frumuseţea ei naturală unică şi intactă, pentru peisajele şi comunităţile rurale, fiecare cu propriile tradiţii unice”, spunea prinţul în 2014, în cadrul unei întâlniri oficiale cu preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu.

Acesta le-a transmis românilor că, în ciuda trendului de europenizare, speră să poată păstra lucrurile româneşti exact aşa cum sunt, să-şi păstreze identitatea culturală şi spirituală într-o lume a ”incertitudinilor”. Românii au de ce să fie mândri, mai spunea Alteţa Sa, susţinând din nou ideea conservării tradiţiilor unice din fiecare regiune a ţării, amintind de Bucovina, Maramureş, Oltenia sau Transilvania, tradiţii care ne definesc ca popor. ”Dacă sunt păstrate, ele vă vor aduce şi beneficii financiare, ca în Marea Britanie”, spunea, la acel moment, Prinţul Charles.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre