Strămoşii noştri nu dormeau aşa cum o facem noi astăzi. Ce facem noi greşit

Dovezile stiintifice si istorice continua sa-si faca aparitia, sugerand ca felul in care dormim majoritatea dintre noi in prezent, nu este spre beneficiul nostru.
Iulian Tudor
03 nov. 2014, 08:36
Strămoşii noştri nu dormeau aşa cum o facem noi astăzi. Ce facem noi greşit
In anul 2001, istoricul Roger Ekirch de la Virginia Teh a publicat o lucrare care a cuprins peste 15 ani de cercetare, scrie e-dimineata.ro. Aceasta lucrare  a relevat o cantitate coplesitoare de dovezi istorice care atesta faptul ca stramosii nostri obisnuiau sa doarma, de fapt, in doua etape diferite.
 
Citeşte şi Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim?
 
In anul 2005, el a publicat o carte intitulata “At Day’s Close: Night in Time Past”, care a inclus peste 500 de referinte cu privire la acest stil incoerent de dormit. Cateva dintre sursele de inspiratie ale acestei carti au inclus jurnale, carti medicale, literatura si mult mai multe surse care includ Odiseea lui Homer, istoria triburilor moderne din Nigeria si multe altele.

Ce au scos la iveala dovezile?

In urma cercetarilor desfasurate de Ekirch s-a constatat faptul ca stramosii nostri nu dormeau intotdeauna in medie 8 ore pe noapte, intr-o singura etapa. In schimb, acestia dormeau in doua perioade mai scurte pe tot parcursul noptii. Somnul stramosilor nostri se desfasura pe durata a 12 ore, care incepea cu 3 sau 4 ore de somn, urmate de o perioada in care 3 ore in care erau treji, dupa care dormeau din nou pana dimineata.

Citeşte şi Cum să-ţi transformi dormitorul în cel mai senzual loc al casei pentru o relaţie mai bună

De asemenea, au existat unele cercetari realizate la inceputul anilor 1990 de catre psihiatrul Thomas Wehr. Acesta a efectuat un experiment care a inclus un numar de 14 persoane. In cadrul experimentului, acestea au fost puse in intuneric complet timp de 14 ore pe zi timp de o luna intreaga. In cea de a patra saptamana, participantii au reusit sa-si dezvolte in mod natural un model foarte distinct de dormit. Tiparul a fost acelasi cu cel sugerat de Ekirch. Subiectii dormeau aproximativ 4 ore, se trezeau si apoi dormeau iar pana dimineata.

Ekirch a constatat faptul ca trimiterile catre acest tipar de somn au inceput sa dispara in timpul secolului al XVII-lea. Disparitia acestui tipar vechi s-a facut mai intai simtita in randul claselor superioare urbane din nordul Europei si de-a lungul urmatorilor 200 de ani acesta a disparut in intregime.  Prin anii 1920 ideea unui somn format din doua etape a disparut complet din constiinta sociala.

Legatura dintre ignorarea acestui tipar si tulburarile de somn

Ekirch considera ca multe dintre tulburarile de somn ale vremurilor moderne isi au radacina in preferinta naturala a corpului uman pentru acest tipar segmentat de somn. El crede ca acesta ar fi unul dintre motivele pentru care mult dintre noi sufera de o afectiune numita “insomnie in intretinerea somnului”, caz in care persoanele se trezesc in miez de noapte, pentru ca apoi sa nu mai poata adormi la loc. Acest tip de tulburare si-a facut aparitia pentru prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea, perioada care coincide cu disparitia acestui tipar de somn segmentat.Este oare o simpla coincidenta?

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Harry și Meghan au pus la cale o înscenare uluitoare. William și Kate, vizați
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)