Strămoşii noştri nu dormeau aşa cum o facem noi astăzi. Ce facem noi greşit

Dovezile stiintifice si istorice continua sa-si faca aparitia, sugerand ca felul in care dormim majoritatea dintre noi in prezent, nu este spre beneficiul nostru.
Iulian Tudor
03 nov. 2014, 08:36
Strămoşii noştri nu dormeau aşa cum o facem noi astăzi. Ce facem noi greşit
In anul 2001, istoricul Roger Ekirch de la Virginia Teh a publicat o lucrare care a cuprins peste 15 ani de cercetare, scrie e-dimineata.ro. Aceasta lucrare  a relevat o cantitate coplesitoare de dovezi istorice care atesta faptul ca stramosii nostri obisnuiau sa doarma, de fapt, in doua etape diferite.
 
Citeşte şi Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim?
 
In anul 2005, el a publicat o carte intitulata “At Day’s Close: Night in Time Past”, care a inclus peste 500 de referinte cu privire la acest stil incoerent de dormit. Cateva dintre sursele de inspiratie ale acestei carti au inclus jurnale, carti medicale, literatura si mult mai multe surse care includ Odiseea lui Homer, istoria triburilor moderne din Nigeria si multe altele.

Ce au scos la iveala dovezile?

In urma cercetarilor desfasurate de Ekirch s-a constatat faptul ca stramosii nostri nu dormeau intotdeauna in medie 8 ore pe noapte, intr-o singura etapa. In schimb, acestia dormeau in doua perioade mai scurte pe tot parcursul noptii. Somnul stramosilor nostri se desfasura pe durata a 12 ore, care incepea cu 3 sau 4 ore de somn, urmate de o perioada in care 3 ore in care erau treji, dupa care dormeau din nou pana dimineata.

Citeşte şi Cum să-ţi transformi dormitorul în cel mai senzual loc al casei pentru o relaţie mai bună

De asemenea, au existat unele cercetari realizate la inceputul anilor 1990 de catre psihiatrul Thomas Wehr. Acesta a efectuat un experiment care a inclus un numar de 14 persoane. In cadrul experimentului, acestea au fost puse in intuneric complet timp de 14 ore pe zi timp de o luna intreaga. In cea de a patra saptamana, participantii au reusit sa-si dezvolte in mod natural un model foarte distinct de dormit. Tiparul a fost acelasi cu cel sugerat de Ekirch. Subiectii dormeau aproximativ 4 ore, se trezeau si apoi dormeau iar pana dimineata.

Ekirch a constatat faptul ca trimiterile catre acest tipar de somn au inceput sa dispara in timpul secolului al XVII-lea. Disparitia acestui tipar vechi s-a facut mai intai simtita in randul claselor superioare urbane din nordul Europei si de-a lungul urmatorilor 200 de ani acesta a disparut in intregime.  Prin anii 1920 ideea unui somn format din doua etape a disparut complet din constiinta sociala.

Legatura dintre ignorarea acestui tipar si tulburarile de somn

Ekirch considera ca multe dintre tulburarile de somn ale vremurilor moderne isi au radacina in preferinta naturala a corpului uman pentru acest tipar segmentat de somn. El crede ca acesta ar fi unul dintre motivele pentru care mult dintre noi sufera de o afectiune numita “insomnie in intretinerea somnului”, caz in care persoanele se trezesc in miez de noapte, pentru ca apoi sa nu mai poata adormi la loc. Acest tip de tulburare si-a facut aparitia pentru prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea, perioada care coincide cu disparitia acestui tipar de somn segmentat.Este oare o simpla coincidenta?

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Horoscop duminică, 13 aprilie 2025: Berbecii vor avea multă energie
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit de nevoi personale de 10.000 de euro luat pe 5 ani în 2025. Cât e rata, de fapt, pe lună. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Regulă pentru toți cei care stau în chirie. Ce trebuie să facă în fiecare lună
Playtech.ro
Banii așteptați de români nu intră pe card înainte de Paște. Suma oferită de stat a scăzut considerabil
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
NATO și UE cer europenilor să se pregătească pentru război. Țările care iau amenințarea unui conflict în serios
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Cine a câștigat cea de-a noua ediție a emisiunii. Bonusul nu a fost acordat 
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Oana Matache și Radu Siffredi s-au transformat în Amy Winehouse. Ce au spus jurații despre momentul lor
Evz.ro
„Vrăjitoarea” care a stăpânit banii. A transformat zgârcenia într-o artă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Doliu în lumea sportului! Un mare boxer s-a stins din viață pe frontul de luptă din Ucraina
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens. A murit actorul copilăriei noastre. Toți l-am iubit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celula acestuia. A fost trimisă după gratii pentru 15 luni - VIDEO
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
Sondaj Sociopol: Rezultate surprinzătoare în cursa pentru Cotroceni. Cine intră în turul doi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Două cutremure au zguduit România azi. Tot mai aproape de un cutremur major?