Ninsoarea puternică din ultimele zile a dus la formarea unui strat consistent de zăpadă în mai multe zone din ţară. Astfel, vineri dimineaţa, în jurul orei 8.00, la Vârful Omu se înregistrau 50 de centimetri, iar la Bâlea Lac 45 de centimetri. La Sinaia, stratul de zăpadă măsura 35 de centimetri, la Stâna de Vale 20, la Băişoara 22, la Tarcu 25, iar la Bucin 28 de centimetri.
Totodată, la Semenic, stratul de omăt măsoară 14 centimetri, iar la Păltiniş 18 centimetri. Un strat de zăpadă mai mic s-a depus şi la Botoşani (10 centimetri), Târgu Mureş (2 centimetri), Cluj Napoca (6 centimetri), Sibiu (6 centimetri) şi Bacău (4 centimetri).
Turiștii care vor ajunge în mini-vacanța de 1 Decembrie în stațiunile din județul Brașov vor găsi un strat consistent de zăpadă, dar necorespunzător practicării sporturilor de iarnă. În Predeal, stratul de zăpadă este are 15 de centimetri în stațiune și depășește 20 de centimetri pe pârtiile de schi.
„Deocamdată nu se poate schia pentru că zăpada nu este suficientă pentru bătătorirea pârtiilor și nici nu a fost suficient de frig. Dar o bulgăreală, o folie de plastic în loc de săniuță și aerul curat îi va bucura pe turiști. Locurile în stațiune au fost rezervate în proporție de peste 80%, dar este posibil ca procentul să crească începând de vineri”, a precizat pentru Agerpres primarul orașului, Liviu Cocoș.
Și la Poiana Brașov stratul de zăpadă măsoară între 15 cm (în stațiune) și peste 25 cm (în Masivul Postăvarul).
Administratorul Domeniului schiabil din stațiune, Dorin Drăgoi, a afirmat pentru Agerpres că pârtiile nu au fost pregătite pentru că statul de zăpadă este insuficient, iar temperaturile nu au fost negative.
„În schimb decorul în stațiune este splendid pentru plimbare, pentru o bulgăreală și chiar pentru cei mai curajoși, folosirea foliei de plastic în loc de săniuță”, a spus Drăgoi.
În ceea ce privește transportul pe cablu, acesta este deja funcțional, iar prețurile au rămas aceleași ca în sezonul trecut. Pentru o urcare cu telecabina un adult va plăti 20 de lei, iar copiii cu vârste cuprinse între 6-12 ani, 10 lei. O urcare și o coborâre cu telecabina costă 35 de lei pentru adulți, și 17 lei pentru copii.
În cazul telecabinelor, telescaunelor, telegondolelor și teleschiurilor, prețul cartelelor este în funcție de numărul de puncte, între 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii, o cartelă cu șase puncte și poate ajunge la 530 de lei pentru adulți și 290 de lei pentru copii, în cazul unei cartele cu 240 de puncte.
Pensiunile din zona Bran-Moeciu anunță surprize pentru turiștii care le vor trece pragul, meniuri diverse, la care se adaugă stratul de zăpadă de peste 20 de cm, spun reprezentanții Asociației Naționale pentru Turismul Rural Ecologic și Cultural (ANTREC), filiala Brașov.
Pe Vârful Omu, în Munţii Bucegi, au fost surprinse imagini spectaculoase. A nins neîncetat şi deja s-a depus mai bine de jumătate de metru de zăpadă. Turiştii mai pot ajunge sus doar cu telecabina, dar şi aceasta funcţionează numai dacă nu bate vântul. Toate traseele montane sunt închise iar salvamontişii îi roagă pe turişti să nu se aventureze pe munte. Sus pe platou vântul suflă cu putere şi zăpada e viscolită.
Riscul de producere de avalanşe este crescut şi a fost emis cod portocaliu atât în Bucegi, cât şi în Făgăraş.
Meteorologii au emis, vineri dimineaţa, un COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ şi ninsori abundente, valabil în trei sferturi de ţară. Mai mult, directorul ANM, Ion Sandu, a declarat, în cadrul comandamentului de iarnă de la Guvern, că este posibil ca vineri seara să fie emis un cod portocaliu de precipitaţii, valabil în mai multe zone din ţară. Totodată, directorul ANM a precizat că vineri şi sâmbătă, poleiul va pune mari probleme în trafic.