Zăpada s-a aşternut uniform, pe suprafeţe extinse, iar temperatura a scăzut sub zero grade Celsius. Administratorul unei pensiuni din Munţii Şureanu, judeţul Alba, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că stratul de zăpadă în localitatea
Poarta Raiului, aflată la peste 1.500 de metri altitudine, în apropierea pârtiilor de schi, depăşeşte 10 centimetri.
Astfel, sezonul turistic ar putea să înceapă mai repede decât anii trecuţi. ”Zăpada depăşeşte 10 centimetri, însă pârtiile au nevoie de un strat consistent de zăpadă până să le dea drumul. Ne aşteptăm cel târziu la 1 Decembrie să schiem, dacă vremea va fi la fel în continuare. Este zăpadă ca în mijlocul iernii, iar temperatura a scăzut sub zero grade”, a declarat acesta.
Administratorul pensiunii a postat marţi mai multe imagini pe o reţea socială. ”Natura este darnică în continuare la capitolul ninsoare. Zâna Iarna îşi ia atribuţiile foarte în serios, a nins la munte astă-noapte, mult şi frumos, iar imaginile ataşate nu mai au nevoie de prezentare. O zi senina tuturor, afară şi în suflete!”, este mesajul postat.
Domeniul Schiabil Şureanu este situat în Munţii Şureanu. Prima ninsoare din această toamnă a căzut în luna septembrie.
Şi la Arieşeni, în Munţii Apuseni, la peste 800 de metri altitudine, a nins, în noaptea de luni spre marţi, însă zăpada s-a topit dimineaţa.
Comuna Arieşeni se află la graniţa dintre judeţele Alba şi Bihor, fiind frecventată vara pentru drumeţii montane şi pentru vizitarea obiectivelor turistice, iar în sezonul rece pentru practicarea sporturilor de iarnă.
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că, în perioada următoare, vor avea loc exerciţii inopinate de intervenţie în caz de ninsoare şi polei, pentru a vedea rapiditatea cu care se vor mobiliza firmele de salubritate şi numărul de utilaje cu care se va interveni.
,,Am stabilit cu primarii de sectoare, în această iarnă vom acţiona astfel încât să nu mai fie blocajele din iernile trecute, să nu mai fie blocaje în ceea ce priveşte staţiile RATB, parcările, blocajele de la şcoli, grădiniţe sau spitale, de asemenea, un fenomen pe care l-am întâlnit în anii trecuţi, deszăpezirea pe străduţele din spatele blocurilor. Vreau să avem o deszăpezire exemplară anul acesta în Bucureşti. În perioada următoare vom face antrenamente, exerciţii, simulări în teren pentru a observa care e timpul de reacţie al instituţiilor şi oamenilor în teren.”, a declarat primarul general al Capitalei, la finalul comandamentului de iarnă convocat de municipalitate.
În urma analizei efectuate, s-a constatat că în cele şase sectoare din Bucureşti vor acţiona, în total, 588 de utilaje de deszăpezire, aproape 3.000 de angajaţi ai firmelor de salubritate şi sunt pregătite peste 34.000 de tone de material antiderapant. De asemenea, Gabriela Firea a decis să organizeze o nouă întâlnire cu reprezentanţii companiilor de salubritate, pentru a stabili care e necesarul de utilaje şi materiale antiderapante, astfel încât deszăpezirea să se realizeze în totalitate. Iar, pentru a se asigura că numărul maşinilor de deszăpezire care acţionează în teren este cel real, edilul general a decis să oblige firmele de salubritate să îşi colanteze maşinile distinct.