„În acest moment, stratul de zăpadă este de 110 centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul 3 – însemnat – la altitudini de peste 1.600 de metri şi de gradul 2 – moderat – sub aceasta altitudine. În continuare, toate traseele montane din judeţul Argeş sunt şi vor rămâne închise. Pe versanţi sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în plăci de vânt de până la 30 de centimetri, peste stratul deja existent, îngheţat, existând toate condiţiile alunecării cu uşurinţă şi apariţia de avalanşe însemnate cantitativ”, a anunţat directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.
Conform aceleiaşi surse, pentru următoarele zile sunt anunţate ninsori abundente, ceea ce va determina creşterea riscului de avalanşă. În aceste condiţii, turiştii care ajung în zona montană trebuie să evite zonele de risc.
„Nu trebuie neglijat faptul că, până în acest moment, în ţară, numărul decedaţilor în avalanşă în acest sezon este de patru, iar în ultima perioada am avut şi în judeţul nostru o avalanşă cu două victime care au fost salvate. În perioada 2010 – 2016, pe fondul unor ierni mai uscate şi relativ mai calde, existenţa pericolului de avalanşă nu a mai fost luată în seamă. Totodată, a crescut foarte mult numărul practicanţilor de sporturi de aventură, unii dintre ei neluând în seamă acest risc. Ultimele două ierni au fost deja cu o revenire la normalul cantităţilor de zăpadă, ceea ce a condus imediat şi la înmulţirea cazurilor grave cu turişti implicaţi în avalanşe”, a precizat Sănduloiu.
Turiştii care vor ajunge în zona montană din Argeş sunt sfătuiţi să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumeţiilor, în aşa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.
„În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.), trebuie să existe în permanenţă asupra fiecăruia kitul de avalanşă format din DVA, sondă de avalanşă şi lopată, iar în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos”, avertizează salvamontiştii.