A nins mult în Balcani, un ciclon polar a schimbat radical vremea. În unele locuri, a căzut mai mult de un metru de zăpadă. Peste 30 de centimetri de zăpadă au căzut și în Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei, în doar câteva ore.
Traficul feroviar a fost blocat și multe drumuri locale au fost închise. Peste 200 000 de gospodării din Bosnia și Herțegovina au rămas fără curent electric în ziua de Crăciun, pentru a doua zi consecutiv, anunţă meteoradar.ro.
De asemenea, părți din Croația și Serbia au fost afectate de ninsori abundente. În Serbia, încă erau peste 10 000 de persoane fără curent electric. În Croația, au fost salvate 48 de persoane care fuseseră izolate de lumea exterioară din cauza zăpezii.
Radarul temperaturilor indică ger în unele regiuni din Bosnia, Serbia și Croația, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Lucrurile se vor îmbunătăți rapid în zilele următoare. Vremea va rămâne uscată și destul de însorită, cu temperaturi puțin peste limita de îngheț în timpul zilei. Noaptea, însă, va fi ger în unele zone.
Vremea de Revelion și în primele zile din 2025, inclusiv în București. Elena Mateescu (ANM), prognoza meteo actualizată
Vântul din ultimele zile a provocat distrugeri în mai multe zone din țară, din cauza rafalelor care au depășit pe alocuri chiar și 100 de kilometri pe oră. Acesta va continua să mai bată în anumite regiuni ale țării cel puțin până mâine dimineață.
„În perioada imediat următoare, vor fi rafale cu viteze de 70-90 km/h. Vorbim și de posibilitatea să înregistrăm precipitații predominant sub formă de ninsoare în jumătatea estică a țării. Vor fi și condiții de polei și nu excludem ca intensificările de vânt să mai fie de interes, însă la cote mai reduse“, a punctat directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.
În ceea ce privește vremea până la finalul anului 2024, în noaptea dintre ani și în primele zile din 2025, Elena Mateescu a venit cu prognoza meteorologică actualizată, precizând care vor fi temperaturile și cum vor evoluat acestea în următoarea săptămână.
„Din punct de vedere termic, până la finalul anului vorbim de valori apropiate de cele normale. Maximele vor fi de 0-5 grade Celsius, iar minimele negative în aproape toată țara, cu valori spre -10 grade Celsius în depresiuni și 1-2 grade Celsius doar pe litoral. În noaptea dintre ani, minimele vor fi negative în aproape toată țara, nu foarte coborâte. În Capitală vor fi -2 – -3 grade Celsius.
Debutul anului 2025 va fi caracterizat de valori de temperatură în creștere, la început în jumătatea sudică, cu valori apropiate de 10 grade Celsius, chiar și ușor peste, după care, în toate regiunile extracarpatice, valorile vor fi între 10 și 12-13 grade Celsius și o vreme în general frumoasă“, a mai zis Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.
Sfârşitul de an 2024 aduce temperaturi mai ridicate decât cele normale, însă prima săptămână din 2025 va fi cu medii climatologice mai coborâte decât cele normale, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni.
30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord- vestice, iar în rest se va situa în general în jurul celui normal pentru acest interval.
6 – 13 ianuarie 2025
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice, nord-vestice, precum şi la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu posibilitatea unui uşor excedent în extremitatea de sud-est a ţării.
ANM-Prognoza-4-saptamani-241227073249
13 – 20 ianuarie 2025
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.
20 – 27 ianuarie 2025
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.