În document este specificat faptul că Marea Britanie trebuie să înceapă demersurile privind ieşirea din UE înainte de a purta discuţii privind condiţii comerciale viitoare.
În documentul de nouă pagini, trimis la cei 27 de membri UE, se stipulează faptul că trebuie să existe „un progres suficient” în ceea ce priveşte discuţiile de retragere, inclusiv despre datoria de circa 50 de miliarde de lire, înainte ca negocierile despre viiooare relaţii să înceapă.
În acest prim plan de negocieri se specifică, de asemenea, faptul că UE este dispusă să ia în considerare un acord „de tranziţie” după Brexit şi că se aşteaptă de asemenea ca discuţiile să eşueze.
„În cadrul acestor negocieri Uniunea va acţiona ca un tot unitar. Va avea o atitudine constructivă pe parcursul lor şi va depune eforturi pentru a ajunge la un acord. Acest lucru este în interesul ambelor părţi”, se menţionează în document.
„Uniunea va depune eforuri mari pentru a ajunge la acel rezultat, dar se va pregăti pentru a putea gestiona situaţia şi în cazul în care negocierile vor eşua”, mai anunţă Donald Tusk în document.
Premierul britanic, Theresa May, a semnat marţi seara scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană. Ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, i-a înmânat mercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, susţine că problemele referitoare la domeniul securităţii nu reprezintă o monedă de schimb în cadrul negocierilor de Brexit, după ce Londra a avertizat că eşecul negocierilor ar duce la slăbirea cooperării în domeniul luptei antiteroriste.
„Nimeni nu este interesat să utilizeze subiectul securităţii ca pe o monedă de schimb”, a declarat Tusk, adăugând că nu consideră ameninţătoare afirmaţiile oficialilor britanici privind cooperarea în domeniul securităţii după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
„Trebuie să fie o neînţelegere. Partenerii noştri sunt decenţi şi înţelepţi”, a continuat preşedintele Consiliului European, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.
Donald Tusk urmează să aibă o întrevedere cu premierul britanic Theresa May înainte de summitul UE privind Brexit din data de 29 aprilie, informează The Associated Press.