Strategia de vaccinare împotriva COVID în România va fi prezentată vineri în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepresedinte CNCAV, şi Florentina Furtunescu, Institutul Naţional de Sănătate Publică, la ora 16.00, la Palatul Victoria.
Citeşte şi: Cum arată primul centru de vaccinare anti-COVID din România
Strategia de vaccinare anti-COVID în România a fost aprobată de Guvern şi, ulterior, de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi publicată în Monitorul Oficial. Strategia de vaccinare împotriva COVID stabileşte modul de comunicare legat de vaccinare, etapele vaccinării şi grupurile profesionale prioritare, instituţiile responsabile, funcţionarea centrelor de vaccinare, modul de stocare şi distribuţie, inclusif managementul deşeurilor rezultate.
”Este de aşteptat ca disponibilitatea şi accesul la vaccinurile împotriva COVOD-19 să fie limitate în etapele iniţiale ce vor urma autorizării din cauza capacitărţii insuficiente de producţie şi a cererii ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare şi distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil”, se arată în document.
Primul centru de vaccinare anti-COVID din România a fost organizat la complexul expoziţional Romexpo din Capitală. Preşedintele Klaus Iohannis l-a vizitat joi şi a anunţat că astfel de centre vor fi deschise în mai multe puncte din ţară în următoarea perioadă. Aceste centre trebuie să îndeplinească o serie de criterii.
Centrele de vaccinare anti-COVID, precum cel de la Romexpo, trebuie să aibă căi de intrare şi ieşire diferite, precum şi camere de triaj. Mai mult, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va fi realizat şi un registru electronic în care vor fi înregistrate persoanele care se vor vaccina.
„Există un registru electronic unde vor fi înregistrate toate vaccinările, confidențial, dar este nevoie de o evidență din mai multe puncte de vedere. Specificul este că se necisită vaccinarea în două tranșe, deci persoanele care primesc aceste tipuri de vaccin, trebuie să vină de două ori, la un interval care va fi comunicat”, a mai explicat Klaus Iohannis.