Strategia locală privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei în Bucureşti, aprobată de CGMB

Strategia locală privind incluziunea socială și reducerea sărăciei în Municipiul București 2017-2021, precum și Planul de implementare a strategiei au fost aprobate, marți, de către Consiliul General al Municipiului București.
Alina Costache
31 oct. 2017, 11:46
Strategia locală privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei în Bucureşti, aprobată de CGMB

Conform strategiei, în București există puține facilități pentru recuperarea și integrarea în societate a copiilor cu dizabilități.

„Primăria Municipiului București va dezvolta un model integrat de centre de recuperare pentru acești copii, care să preia din modelele de bună practică existente atât la noi, cât și în alte state europene și care să conțină și o componentă de tip respiro, care să permită părinților un scurt moment de răgaz din creșterea și educarea copilului cu dizabilități, pentru rezolvarea unor situații urgente. În cadrul acestor centre de recuperare, abilitare și reabilitare pentru copii și tinerii cu dizabilități, se vor putea oferi servicii complexe, integrate de recuperare, kinetoterapie, hidroterapie, logopedie, consiliere psihologică/psihoterapie, terapie ocupațională”, relevă documentul.

Potrivit acestuia, în prezent, în Capitală funcționează doar două centre, care pot oferi servicii pentru 60 de copii din totalul de 1.000 diagnosticați cu autism în București. Pe viitor se va urmări înființarea de noi centre destinate terapiei specifice individuale de care are nevoie copilul cu autism.

Se menționează că în București există aproximativ 3.000 de copii ai căror părinți nu reușesc să găsească un loc într-o creșă sau o grădiniță aproape de casă. Autorii strategiei remarcă însă că dintre aceștia procentul celor care provin din categorii defavorizate este semnificativ mai mare.

„Primăria va impulsiona construcția și extinderea de creșe, grădinițe și centre de zi, în special în cartierele aglomerate și în zonele unde se stabilesc preponderent tinerele familii din București, prin accesarea de fonduri europene”, indică proiectul.

În ceea ce privește copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, strategia arată că mulți dintre ei rămân în urmă cu școală, nu frecventează orele de curs, iar unii comit chiar fapte penale.

„Pentru a diminua aceste situații negative (…), serviciile de specialitate ale Primăriei Generale și de sector vor monitoriza acest fenomen prin crearea facilităților de tip comunicare online în spațiile și centrele comunitare municipale, precum și sesiuni de consiliere psihologică și de grup pentru antrenarea acestora în activități în vederea păstrării și creșterii performanțelor lor școlare”, reiese din aceeași sursă.

Deși nu există statistici oficiale clare, profesioniștii din domeniul asistenței sociale și ONG-urile din domeniu estimează că există un număr semnificativ de copii de etnie romă care nu dețin acte de identitate și care nu pot beneficia, astfel, de acces la servicii sociale sau la sistemul educațional. În acest sens, este recomandată crearea unor echipe mixte de asistenți sociali și alți specialiști pentru identificarea acestor copii și facilitarea obținerii actelor de identitate.

Strategia prevede totodată crearea unui sistem de servicii sociale pentru sprijinirea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului, prin dezvoltarea și modernizarea, până în 2020, a unor tipuri de servicii sociale pentru deprinderi de viață independentă, care există la nivelul DGASPC-urilor de sector, dar care trebuie diversificate, urmând să fie asigurată resursa umană necesară în acest scop.

„PMB își propune înființarea unui comitet local de monitorizare a accesibilizării Capitalei, care va reuni specialiști în domeniul urbanismului, construcțiilor, organizațiilor specifice neguvernamentale, voluntarilor, inspectorilor sociali și inspectorilor de stat în construcții, pentru a implementa problemele de infrastructură ne-accesibilizată (ex: treceri de pietoni fără pante) și se va asigura că toate lucrările noi de infrastructură vor avea facilități funcționale”, este o altă prevedere a strategiei.

De asemenea, municipalitatea își propune înființarea unui centru de sprijin pentru încadrarea pe piața muncii, la nivelul Capitalei, a persoanelor provenite din grupuri vulnerabile. Conform proiectului, trebuie încurajată participarea persoanelor cu dizabilități la activitățile cultural-sportive și de petrecere a timpului liber în comunitate și implicarea lor în procesul de luare a deciziilor care le privesc.

În ceea ce privește violența în familie, se propune derularea unei campanii permanente de conștientizare destinată femeilor care se află în situații de violență domestică sau sexuală și pentru care PMB trebuie să continue dezvoltarea serviciilor sociale și a măsurilor menite să le protejeze.

Este vizată, de asemenea, construcția a șase noi centre de îngrijire pentru bătrâni, a căror finanțare ar putea fi susținută prin parteneriate public-private.

Planul operațional general pentru perioada 2017-2021 prevede cursuri de formare pentru resursele umane implicate în planificarea și furnizarea serviciilor sociale, precum și crearea unei baze de date unitare a evidenței grupurilor vulnerabile și situației intervențiilor și serviciilor sociale.

Un alt obiectiv este contractarea a cel puțin 40% din serviciile sociale către ONG-uri, prin încheierea de parteneriate cu societatea civilă. Vor fi organizate sesiuni de instruire, pentru consolidarea competențelor de comunicare în relația cu beneficiarii.

Citeşte şi Ajutor de până la 1.200 lei pentru familiile monoparentale de la Primăria Capitalei. Ce alte ajutoare mai pot primi bucureştenii

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
Amendă între 500 și 2.500 de lei pentru românii care au casă la curte. Proprietarii sunt obligați
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
România, pe podium la Campionatul Mondial de Stand Up Paddling
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy