Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 prevede reducerea cu 50% a cazurilor de fraudă în achiziţiile publice

Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 urmăreşte ca în peste 80% din instituţiile publice să fie luate măsuri preventive, să fie reduse cu cel puţin 50% cazurile de fraudă în achiziţii publice, dar şi oportunităţile la corupţia din sectorul privat.
Filip Stan
18 iun. 2016, 06:18
Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 prevede reducerea cu 50% a cazurilor de fraudă în achiziţiile publice

Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) 2016 – 2020, care se adresează puterilor executivă, legislativă şi judecătorească, autorităţilor publice locale, mediului de afaceri şi societăţii civile, scrie news.ro.

Conform proiectului, în termen de trei luni de la aprobarea strategiei, toate instituţiile publice centrale şi locale, precum şi întreprinderile publice vor îndeplini procedurile de aderare la strategie, iar în termen de şase luni vor elabora şi transmite Ministerului Justiţiei planurile de integritate aferente.

Strategia menţine paradigma care a stat la baza SNA 2012–2015, aceea a asimilării cu un eşec de management a oricărui nou dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Agenţiei Naţionale de Integritate.

SNA 2016 – 2020 va acorda în continuare prioritate măsurilor preventive în sectoarele expuse la corupţie. Progresul limitat al prevenţiei în intervalul 2012 – 2015 menţine sectoarele identificate în strategia anterioară şi le suplimentează cu cele ale educaţiei şi sănătăţii.

Ministerul Justiţiei vrea ca, prin implementarea SNA 2016 – 2020, România să se încadreze în media UE privind percepţia şi mentalitatea publică internă legată de amploarea fenomenului de corupţie.

De asemenea, prin noua strategie se urmăreşte reducerea substanţială, cu cel puţin 50%, a cazurilor de fraudare şi corupere a procedurilor de achiziţii publice şi a incidentelor de integritate în sectoarele vulnerabile identificate şi implementarea măsurilor preventive anticorupţie în peste 80% din instituţiile publice şi întreprinderile publice.

Strategia urmăreşte şi promovarea unui mediu de afaceri concurenţial, corect şi integru şi reducerea oportunităţilor la corupţie în sectorul privat.

Pentru implementarea măsurilor din cadrul SNA 2016-2020, privind transparenţa instituţională şi prevenirea corupţiei, fiecare instituţie publică ce are un număr mediu de 50 de angajaţi trebuie să aloce, în medie, un buget de aproximativ 900.000 de lei pe an (echivalentul a aproximativ 200.000 de euro). În plus, pentru măsurile cu caracter de noutate prevăzute în acest document strategic este necesar un buget total de aproximativ 437 de milioane de lei, potrivit calculelor făcute de iniţiatorii proiectului.

Finanţarea se va asigura prin bugetele instituţiilor implicate în implementarea SNA, cu posibilitatea apelării la surse externe, precum Programul Operaţional Capacitatea Administrativă (POCA) 2014-2020.

SNA porneşte de la premisa stabilităţii legislative şi instituţionale a cadrului anticorupţie care a generat performanţă în activitatea DNA şi ANI.

Cu toate acestea, noua strategie va aduce modificări legislative privind trei dintre măsurile preventive care nu şi-au dovedit eficienţa în practică – consilierul de etică, interdicţiile post-angajare şi protecţia avertizorului de integritate.

Astfel, în perioada 2016-2020 ar urma să fie modificate Codul penal, Codul de procedură penală, Codul de conduită a funcţionarilor publici, Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice, Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, Legea 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii, Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

De asemenea, ar putea fi modificate regulamentele Camerei Deputaţilor şi Senatului, legislaţia privind accesul la informaţii de interes public şi transparentă decizională.

În perioada implementării strategiei sunt propuse şi noi acte normative, printre care Codul de conduită a membrilor Parlamentului şi cadrul normativ secundar în vederea garantării protecţiei avertizorilor de integritate.

Ministerul Justiţiei precizează că strategia urmăreşte creşterea gradului de cunoaştere şi înţelegere a standardelor de integritate de către angajaţi şi de către beneficiarii serviciilor publice, consolidarea performanţei în combaterea corupţiei prin mijloace penale şi administrative, cu accent pe stabilitatea legislativă şi instituţională a cadrului anticorupţie care a generat performanţe în activitatea DNA şi ANI, precum şi creşterea gradului de recuperare a produselor infracţiunilor, urmând cele mai bune practici din alte state membre UE şi consolidarea practicii judiciare, prin nou-înfiinţata Agenţie Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

 “SNA 2016–2020 propune creşterea calităţii şi impactului implementării prevederilor privind transparenţa instituţională în sectorul public. Efectul măsurilor de transparenţă instituţională va fi în continuare potenţat prin corelarea SNA cu acţiunile asumate prin Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă”, susţin iniţiatorii proiectului.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Floarea pe care e bine să o plantezi în luna noiembrie. Are culori superbe, un parfum unic, iar până la primăvară se va dezvolta perfect
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Playtech.ro
Care este numele complet al lui Klaus Iohannis. Cum îl cheamă de fapt în buletin pe președintele României
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Gafa făcută de Ștefan Bănică Jr. Fiul său l-a taxat
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024! Despre ce sumă este vorba și cine sunt beneficiarii
Cancan.ro
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
DNSC avertizează asupra pericolelor cibernetice de Black Friday și Sărbători
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE din SUA! CUTREMUR în ZIUA VOTULUI american
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate