Strategia nucleară a Rusiei îngrijorează NATO. Războiul ATOMIC pare a fi inevitabil

Alianța Nord-Atlantică se arată tot mai îngrijorată de noua strategie nucleară a Rusiei și de informațiile ce relevă că planificatorii militari de la Moscova au în vedere o reducere a pragului dincolo de care armele nucleare ar putea fi folosite în eventualitatea unui conflict, afirmă diplomaţi citaţi de Reuters.
Sânziana Stancu
05 feb. 2015, 17:17
Strategia nucleară a Rusiei îngrijorează NATO. Războiul ATOMIC pare a fi inevitabil

Dezbaterea unei analize întocmite de experții NATO cu privire la strategia nucleară a Moscovei se află pe agenda reuniunii de joi a miniștrilor apărării din statele Alianței. ‘Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult în această strategie este modernizarea forțelor nucleare rusești, creșterea nivelului de pregătire al acestor forțe și posibila combinație între operațiunile cu arme convenționale și cele cu arme nucleare, inclusiv în cadrul desfășurării unui război hibrid’, explică un diplomat din cadrul NATO.

Studiul experţilor NATO intervine într-un moment de tensiune crescândă între NATO şi Rusia pe tema conflictului din Ucraina şi ridică totodată mari semne de întrebare pentru Alianţă privind o eventuală confruntare în genul Războiului Rece.

Citeşte şi Vârf de lance: Marea Britanie trimite în ROMÂNIA avioane militare şi O MIE de trupe

Temerile Occidentului au fost, de asemenea, alimentate de atitudinea militară din ce în ce mai agresivă a Rusiei care patrulează, în aer sau pe apă în apropierea graniţelor NATO. De curând au fost văzute avioane militare ruseşti despre care s-a spus că ar fi avut la bord bombe nucleare şi care au zburat peste Canalul Mânecii, potrivit Reuters. 

Chiar dacă ameninţarea nucleară a încetat după Războiul Rece, când s-au redus aceste arsenale, Rusia şi Statele Unite – principalele puteri nucleare – au încă suficiente arme nucleare distructive. „Ceea ce ne îngrijorează pe noi cel mai mult este strategia de modernizare a forţelor nucleare ruse, creşterea nivelului de pregătire a acestor forţe şi bosibila combinaţie între acţiunile convenţionale şi folosirea forţelor nucleare, acţiuni incluse într-un eventual război hibrid”, a afirmat un diplomat prezent la reuniunea NATO.

Citeşte şi Secretarul NATO: Nu există un risc imediat pentru România şi Bulgaria din partea Rusiei

Rusia duce, de fapt, un asemenea război-hibrid în Ucraina, combinând elemente cum ar fi soldaţii ruşi fără însemne, dezinformarea sau atacurile cibernetice. Toate acestea i-au făcut pe strategii NATO să îşi revizuiască planurile lor în privinţa negocierilor cu Rusia.

Săptămâna trecută, Generalul rus Valeri Gherasimov declara că Rusia s-a angajat într-un program de modernizare militară uriaş, în valoare de mai multe miliarde de dolari. Susţinerea forţelor nucleare strategice ale Rusiei combinată cu modernizarea forţelor convenţionale vor garanta că SUA şi NATO nu vor dobândi superioritate militară faţă de Rusia. Gherasimov a mai precizat că armata rusă va primi peste 50 de rachete intercontinentale în 2015.

În decembrie, Vladimir Putin îşi punea semnătura pe noua doctrină militară, numind expansiunea NATO ca fiind un risc-cheie. Înainte ca noua doctrină să fie semnată, au existat sugestii ale unor militari ruşi care au cerut să se stipuleze şi dreptul la prima lovitură nucleară.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București