Strategia nucleară a Rusiei îngrijorează NATO. Războiul ATOMIC pare a fi inevitabil

Alianța Nord-Atlantică se arată tot mai îngrijorată de noua strategie nucleară a Rusiei și de informațiile ce relevă că planificatorii militari de la Moscova au în vedere o reducere a pragului dincolo de care armele nucleare ar putea fi folosite în eventualitatea unui conflict, afirmă diplomaţi citaţi de Reuters.
Sânziana Stancu
05 feb. 2015, 17:17
Strategia nucleară a Rusiei îngrijorează NATO. Războiul ATOMIC pare a fi inevitabil

Dezbaterea unei analize întocmite de experții NATO cu privire la strategia nucleară a Moscovei se află pe agenda reuniunii de joi a miniștrilor apărării din statele Alianței. ‘Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult în această strategie este modernizarea forțelor nucleare rusești, creșterea nivelului de pregătire al acestor forțe și posibila combinație între operațiunile cu arme convenționale și cele cu arme nucleare, inclusiv în cadrul desfășurării unui război hibrid’, explică un diplomat din cadrul NATO.

Studiul experţilor NATO intervine într-un moment de tensiune crescândă între NATO şi Rusia pe tema conflictului din Ucraina şi ridică totodată mari semne de întrebare pentru Alianţă privind o eventuală confruntare în genul Războiului Rece.

Citeşte şi Vârf de lance: Marea Britanie trimite în ROMÂNIA avioane militare şi O MIE de trupe

Temerile Occidentului au fost, de asemenea, alimentate de atitudinea militară din ce în ce mai agresivă a Rusiei care patrulează, în aer sau pe apă în apropierea graniţelor NATO. De curând au fost văzute avioane militare ruseşti despre care s-a spus că ar fi avut la bord bombe nucleare şi care au zburat peste Canalul Mânecii, potrivit Reuters. 

Chiar dacă ameninţarea nucleară a încetat după Războiul Rece, când s-au redus aceste arsenale, Rusia şi Statele Unite – principalele puteri nucleare – au încă suficiente arme nucleare distructive. „Ceea ce ne îngrijorează pe noi cel mai mult este strategia de modernizare a forţelor nucleare ruse, creşterea nivelului de pregătire a acestor forţe şi bosibila combinaţie între acţiunile convenţionale şi folosirea forţelor nucleare, acţiuni incluse într-un eventual război hibrid”, a afirmat un diplomat prezent la reuniunea NATO.

Citeşte şi Secretarul NATO: Nu există un risc imediat pentru România şi Bulgaria din partea Rusiei

Rusia duce, de fapt, un asemenea război-hibrid în Ucraina, combinând elemente cum ar fi soldaţii ruşi fără însemne, dezinformarea sau atacurile cibernetice. Toate acestea i-au făcut pe strategii NATO să îşi revizuiască planurile lor în privinţa negocierilor cu Rusia.

Săptămâna trecută, Generalul rus Valeri Gherasimov declara că Rusia s-a angajat într-un program de modernizare militară uriaş, în valoare de mai multe miliarde de dolari. Susţinerea forţelor nucleare strategice ale Rusiei combinată cu modernizarea forţelor convenţionale vor garanta că SUA şi NATO nu vor dobândi superioritate militară faţă de Rusia. Gherasimov a mai precizat că armata rusă va primi peste 50 de rachete intercontinentale în 2015.

În decembrie, Vladimir Putin îşi punea semnătura pe noua doctrină militară, numind expansiunea NATO ca fiind un risc-cheie. Înainte ca noua doctrină să fie semnată, au existat sugestii ale unor militari ruşi care au cerut să se stipuleze şi dreptul la prima lovitură nucleară.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
A fost aflat unul dintre secretele Lidl. Unde se fac produsele de la brutăria Lidl și ce conțin, de fapt. Retailerul german vinde zilnic zeci de mii de asemenea produse în România
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Românii, probleme în Schengen. Se schimbă regulile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Armata franceză cartografiază România pe fondul tensiunilor cu Rusia! Zona sensibilă pe unde rușii ar putea invada FOTO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație