Profesorul Cercel a vorbit şi despre tratamentul folosit în cazul copiilor, tratament despre care spune că se administrează în funcţie de greutatea acestora.
Eugenia Foarfecă: Aveţi copii cu coronavirus internaţi pe secţia de ATI?
Streinu Cercel: Foarte puţini. Sunt 21 de copii internaţi astăzi.
Eugenia Foarfecă: Protocoalele de tratament sunt diferite, la părinţi şi la copii?
Streinu Cercel: Da, sunt diferite! Variază în funcţie de greutatea pacientului “
Streinu Cercel crede că „într-un timp, nu foarte îndepărtat, toate spitalele din România vor fi spitale COVID”. De asemenea
prof. Dr. Streinu Cercel a vorbit despre data la care am putea spera că vom scăpa de epidemia care ne-a transformat complet vieţile: „În 2023 se termină!”. Despre metodele de tratament împotriva virusului: „Remdesivirul a venit ca o mare speranţă. Însă dacă îl dai târziu, îl dai degeaba, trebuie să îl dai din faza iniţială”
„În primul rând spitalele nu vor mai semăna cu ce au fost spitalele înainte. Ele vor fi modificate cu circuite total diferite de tip triaj, covid, non covind. Nu mai seamănă nimic cu nimic. Relaţia medic-pacient nu mai seamănă cu ce era până acum.
Dacă până acum medicul vorbea faţă în faţă cu pacientul, de acum se impune distanţa între cei doi parteneri de discuţie, pentru că un lucru deosebit de important în diagnosticul unei boli este anamneza, adică discuţia cu pacientul în aşa fel încât să diseci evoluţia în dinamică ca să îţi dai seama despre ce este vorba. Lucrurile se vor schimba foarte mult. O serie de investigaţii sunt amânate tocmai că nu există acces imediat în zonele care sunt non-covid sau în zonele covid. Lucrurile se schimbă esenţial. Practic, toată lumea va avea de clădit un nou sistem sanitar bazat pe cu totul alte modalităţi de circulaţie în interiorul acestor spitale”, a mai spus Cercel.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 1.136 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, 257 fiind în Bucureşti, iar bilanţul îmbolnăvirilor a ajuns la 97.033. 41 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor fiind 3.967. 460 de pacienţi sunt internaţi la ATI.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 9 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 18 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 6 decese la categoria de peste 80 de ani.
Toate cele 41 de decese înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi.
În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.199. Dintre acestea, 460 sunt internate la ATI.