Studiul a fost realizat pe un grup de peste 2.000 de femei din SUA care au fost interogate la 24 de ore după ce au născut. În cadrul studiului au fost recrutate aproximativ 600 de femei care au născut copii morţi sau au pierdut sarcina pe parcurs, scrie agerpres.ro.
Conform studiului, femeile care au precizat că au trecut prin cinci sau mai multe experienţe stresante în ultimul an, aşa cum ar fi pierderea unui membru al familiei, a unui prieten sau pierderea locului de muncă, întâmpină un risc de 2,5 ori mai mare de a avea copii morţi la naştere, prin comparaţie cu femeile care nu au trecut prin astfel de evenimente stresante.
Această concluzie „întăreşte ideea că este nevoie ca medicii să fie informaţi cu privire la evenimentele stresante din viaţa femeilor gravide, astfel încât acestea să poată primi ajutorul necesar trecerii peste aceste evenimente în cadrul asistenţei medicale prenatale”, conform cercetătoarei Marian Willinger de la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), institut ce a finanţat acest studiu.
Totuşi, astfel de evenimente stresante sunt foarte comune, iar majoritatea femeilor gravide care au trecut prin astfel de evenimente au născut copii sănătoşi.
Dintre femeile care şi-au dus sarcina până la capăt, 75% au trecut prin cel puţin un eveniment stresant în ultimul an de viaţă, prin comparaţie cu 83% dintre femeile ai căror copii s-au născut morţi sau au murit în timpul sarcinii. Aproximativ una din zece dintre femeile care au născut şi una din cinci dintre femeile care au pierdut sarcina au trecut prin cinci sau mai multe astfel de evenimente stresante în ultimul an de viaţă.
Rata de moarte a fetusului în SUA în 2006 era de 1/167 de naşteri, conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei American Journal of Epidemiology.
Citeşte şi Ce spun cercetătorii despre suplimentele de vitamina D administrate în timpul sarcinii