Şeful Serviciului de Medicină Legală Argeş, Dan Manu, a spus că a „sugerat” Direcţiei de Sănătate Publică, din calitatea de preşedinte al comisiei de sănătate a Consiliului Judeţean, „să stopeze naşterile la Secţia din Călineşti a Spitalului Mioveni pentru că este inadmisibil să se întâmple aşa ceva”.
„Autopsia a fost dispusă de Poliţia Judeţeană Argeş, Serviciul de Investigaţii Criminale, concluzia este că micuţul s-a născut viu, iar moartea a fost violentă şi a avut loc în momentul naşterii. Este al doilea caz identic în decurs de opt luni. Am sugerat DSP Argeş, în calitatea mea de şi preşedinte al comisiei de sănătate a Consiliului Judeţean Argeş, să stopeze naşterile la Secţia din Călineşti a Spitalului Mioveni pentru că este inadmisibil să se întâmple aşa ceva. Acolo este o problemă legată de organizarea echipei, de administrare şi de personal, fiind un singur medic pe acest domeniu. Nu este posibil ca la o naştere să nu ai un neonatolog şi un medic de terapie intensivă”, a declarat directorul SML Argeş, potrivit Mediafax.
Mama bebeluşului, Elena Păcuraru, în vârstă de 34 de ani, din comuna argeşeană Călineşti, a afirmat că a fost permanent monitorizată de medici pe timpul sarcinii, spunându-i-se că nu vor fi probleme.
Ea a susţinut că nu a ştiut că băieţelul trăia când l-a născut, precizând că va depune plângere penală după ce va vedea certificatul de deces al bebeluşului.
„Acum am aflat că bebeluşul meu a fost viu la naştere şi a murit după aceea. De-abia am ieşit din spital şi urmează să depun plângere. Mie la naştere doctoriţa mi-a spus că s-a născut mort. Să vedem întâi certificatul medico-legal şi după aceea o să vedem dacă facem plângere. Am avut bani pentru medic, cum să te duci la medic fără bani, cum să te urci pe masa de naşteri altfel”, a declarat femeia, care este mama a doi copii de 16 şi 13 ani.
Acest caz a provocat panică la maternitatea din Călineşti, medicul ginecolog Georgeta Drăgoi părăsind unitatea medicală la venirea presei. De asemenea, la poarta maternităţii mai multe gravide au declarat că o apreciază pe doctoriţă şi nu vor să se închidă maternitatea.
„Nu suntem de acord cu această măsură, să închidă spitalul din Călineşti. Ce are cu doamna doctor, că a fost ca o mamă pentru noi, dânsa s-a îngrijit de noi şi datorită dânsei suntem în viaţă, noi şi copiii noştri. Dar doamna doctor Dragoi e singură, cum să facă faţă, e volum mare de muncă, trebuie aduşi şi alţi medici specialişti”, a declarat o gravidă.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş declarau că instituţia a declanşat un control la Secţia din Călineşti a Spitalului Mioveni, după ce, spuneau aceştia, un bebeluş de 4,4 kilograme s-a născut mort în unitatea medicală, la sfârşitul săptămânii trecute.
De asemenea, DSP Argeş a dispus o anchetă administrativă la maternitatea din Călineşti.
Ca urmare a acestui fapt, activitatea maternităţii din Călineşti, secţie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Mioveni, a fost suspendată temporar, pacientele însărcinate fiind direcţionate către maternitatea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti.
„Am fost înştiinţaţi în scris de către conducerea spitalului din Mioveni că astăzi (n.r. – miercuri) s-a luat decizia ca până la finalizarea anchetei administrative, sala de naşteri de la Călinesti să fie închisă, iar pacientele din zonă să ajungă la maternitatea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Este o decizie temporară”, declara coordonatorul Serviciului de Control de la DSP Argeş, Aura Copciag, precizând că verificările în acest caz au început luni.
Copciag preciza că până în prezent, în urma controlului DSP Argeş, au fost descoperite „neconformităţi la blocul alimentar şi la spaţiul de stocare temporară a deşeurilor care necesită igienizare”.
Totodată, s-a stabilit că există deficit de personal, în maternitate fiind un singur medic obstetrician, respectiv Georgeta Drăgoi, care a asistat la naşterea bebeluşului mort.
„De asemenea, s-a constatat că nu se respectă normativele de personal pentru asistenţa medicală spitalicească prevăzute într-un ordin al Ministerului Sănătăţii, care impune un minimum de posturi astfel: un medic neonatolog la trei-cinci paturi, punctul de lucru Călineşti are şapte paturi şi o jumătate de normă medic neonatolog, angajat prin contract de prestări servicii. Nu se respectă nici prevederile privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a secţiilor şi compartimentelor de ATI din unităţile sanitare, în compartimentul ATI al Punctului de Lucru Călineşti nefiind angajat niciun medic. Aici, există un contract prestări servicii care prevede prezenţa medicului în unitate, la solicitare”, mai afirma Aura Copciag.
Ea menţiona că la finalizarea verificărilor este posibil să fie limitată activitatea Secţiei Obstetrică, respectiv să nu mai aibă loc naşteri în unitatea medicală.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Argeş, comisar şef Dănuţ Dinu, a declarat, miercuri, că oamenii legii s-au autosesizat în acest caz şi au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe rolul Parchetului Judecătoriei Topoloveni a fost constituită o cauză penală în care se fac cercetări privind bebeluşul mort la maternitatea din Călineşti.
Anul trecut, familia unui bebeluş mort la naştere la Secţia din Călineşti a Spitalului Mioveni l-a acuzat pe medicul ginecolog Georgeta Drăgoi că a refuzat să îi facă mamei copilului operaţie de cezariană şi că micuţul a murit din acest motiv, reclamând că este vorba despre o culpă medicală şi depunând plângere la Poliţie.
Mama copilului spunea că aceasta a solicitat transferul de la Călineşti la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti, deoarece bebeluşul, în greutate de 4,3 kilograme, nu putea fi născut normal, dar medicul s-a împotrivit.
Ulterior, medicii legişti argeşeni au stabilit că decesul bebeluşului de la secţia din Călineşti a Spitalului Mioveni a fost provocat de un traumatism cranio-cerebral forte, moartea fiind violentă.
Cazul medicului Georgeta Drăgoi de la spitalul din Călineşti a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni. Procurorii spuneau că acest medic a mai fost inculpat şi trimis în judecată în 5 aprilie 2007 pentru vătămare corporală gravă din culpă medicală.