”Din păcate nu toată lumea are responsabilitate şi pleacă chiar cu mijloace de transport în comun, noi nu putem să-i oprim. Dacă ei doresc să se externeze, putem să le recomandăm şi externarea doar că acolo nu pot beneficia tratament specific”, spune medicul Virgil Musta, şef secţie Infecţioase asl Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara.
Specialistul a povestit că a fost martorul unor situaţii uluitoare, în care pacienţi confirmaţi cu coronavirus veneau la spital şi anunţau cadrele medicale că sunt infectaţi, dar refuzau internarea şi tratamentul.
„Au fost pacienți care au refuzat tratamentul, pacienți care doresc să plece și, mai nou, sunt pacienți vin să ne anunțe, de parcă ne-ar face în ciudă, că ei sunt covid-pozitiv și că ei nu se internează în spital. Nici nu știu de ce mai vin să ne înștiințeze că sunt pozitivi. Vin cu hârtia de la laborator, spunând că ‘și eu sunt pozitiv’ și pleacă”, a povestit medicul.
Citeşte şi Raed Arafat, anunţul momentului: „Nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă în Bucureşti”
Din păcate, aceşti pacienţi sunt contagioși și transmit boala mai departe.
Situaţia este scăpată de sub control şi în privinţa bolnavilor internaţi, care refuză tratamentul.
„Să ne tratăm acasă cu ce? Şi de către cine? Pun şi eu o întrebare. Dar ce se întâmplă dacă un asimptomatic sau un pacient cu simptome uşoare cum a fost la noi, în două, trei zile se degradează şi nu mai ajunge să sune la ambulanţă? Ce se întâmplă dacă face un stop respirator acasă?”, se întreabă, retoric, medicul Cristian Oancea, manager al Spitalului Victor Babeş.