Stroe: MAI are cifrele privind listele electorale permanente

Ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a declarat, luni, că MAI are cifrele rezultate în centralizării datelor primite din teritoriu privind listele electorale permanente, fiind aşteptate şi de la Ministerul de Externe datele privind românii care locuiesc şi lucrează în străinătate.
Romania TV
20 aug. 2012, 08:31
Stroe: MAI are cifrele privind listele electorale permanente

Radu Stroe a spus, la ieşirea din Ministerul Administaţiei şi Internelor, că instituţia are cifrele obţinute în urma centralizării datelor primite din teritoriu, nu listele electorale permanente.

El a precizat că mai trebuie să fie centralizate cifrele de la Ministerul de Externe, cu românii care locuiesc şi lucrează în străinătate.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea şedinţei USL, că datele centralizate de MAI şi MAE referitoare la listele electorale vor fi transmise în cursul zilei către CC şi făcute publice după ce vor ajunge la Curte, el garantând că cifrele nu sunt nici inventate, nici calculate de USL.

„În cursul zilei de azi, MAI, MAE centralizează toate datele pe care le-au solicitat şi vom transmite către Curte exact ceea ce ne-a cerut Curtea, adică numărul de persoane. După ce transmitem la Curte, vom pune la dispoziţie aceste cifre”, a spus Ponta.

El a arătat că datele pe care Guvernul le va transmite Curţii sunt bazate pe documente din ţară şi din străinătate.

„Sunt cifre bazate strict pe documente, exact cum ne-a cerut Curtea. Noi vom pune la dispoziţie cifre bazate pe documente din intern şi pe cele venite din afară. În rest, Curtea va decide. Cum va stabili, ce va lua în considerare din aceste cifre, asta nu pot eu să vă spun”, a arătat Ponta.

Premierul a dat garanţii că datele care vor fi transmise CC nu sunt inventate sau calculate de USL.

„Pot să vă garantez faptul că toate cifrele care vor fi transmise azi către CC nu sunt cifre nici inventate, nici calculte de noi. Sunt cifrele bazate pe documente”, a spus Ponta.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a fost informat de către ministrul de Interne, Mircea Duşa, despre situaţia acestor cifre.

Ministrul Radu Stroe a declarat, duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

Ministerul de Interne nu operează în listele electorale permanente, ci doar va trimite Curţii Constituţionale o evaluare complexă a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste până la termenul de referinţă, a declarat, duminică, ministrul Mircea Duşa.

„Noi nu actualizăm listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern şi nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat şi au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitaţi de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii şi cei de la oficiile de stare civilă care trebuiau să transmită certificatele de deces, de naştere, de căsătorie către evidenţa informatizată”, a spus Duşa.

El a precizat că ministerul va face doar o evaluare a diferitelor caregorii de persoane care „trebuiau” radiate din liste. Demnitarul a precizat că ministerul va transmite Curţii situaţia diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate, respectiv persoane decedate, cele şi-au schimbat domiciliul şi cele care şi-au pierdut drepturile electorale, CC urmând să decidă dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu în luarea deciziei.

„Noi o să prezentăm CC o situaţie pe categorii de persoane care trebuie radiate – c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care şi-au schimbat domiciliul, că sunt persoane care şi-au pierdut drepturile electorale – şi CC va aprecia dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni”, a subliniat Duşa.

Întrebat dacă ministerul va prezenta Curţii Constituţionale şi informaţii referitoare la persoanele care aveau cărţile de identitate expirate, Duşa a arătat că CC va primi o evaluare complexă.

„O să prezentăm o situaţie complexă, şi cu persoanele care au domiciliul în străinătate, şi cu persoanele care sunt în evidenţe, dar situaţii statistice, nu numerice. Deci, nu operează nimeni în listele electorale. Toate lumea zice de radieri din liste, nu radiem pe nimeni din liste. Facem o evaluare cu persoanele care, normal, până pe 10 iulie, aşa cum a solicitat CC, trebuiau radiate”, a spus Duşa.

El a precizat că există şi o situaţie a celor cu cărţile de identitate expirate, care rezultă din evidenţa informatizată, şi a subliniat că ministerul nu propune nici să fie scoşi din cvorum, nici să fie introduşi în cvorum.

„Asta e o situaţie foarte clară şi rezultă din evidenţa informatizată. E fost prezentată şi până acum, sunt în jur de 500.000. Noi nici nu propunem să fie introduşi în cvorum, nici nu propunem să fie scoşi. O să prezentăm situaţia pe categorii de persoane care vizează reactualizarea listelor şi CC va aprecia dacă aceste informaţii îi sunt necesare sau le ia în calcul sau nu le ia”, a spus Duşa.

Acesta a mai afirmat că Ministerul de Interne va definitiva această situaţie duminică seară, urmând ca luni să fie prezentată premierului Ponta, înainte de a fi transmisă către CC.

Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice până la 21 august listele electorale permanente actualizate până la 10 iulie.

CC a invocat în solicitare textele legale potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.

Curtea a admis, în 14 august, solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare pentru 21 august a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei.

Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!