Structură an şcolar 2021-2022: Se schimbă vacanţele! Când se dau teze, când sunt Evaluarea Naţională şi Bac 2022

Ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii prevede că fiecare școală trebuie dotată cu izolator, sunt acele spații în care vor fi duși copiii care nu se simt bine: au simptome specifice COVID-19. Detalii despre regulile şi structura noului an şcolar.
Filip Stan
12 sept. 2021, 11:00
Structură an şcolar 2021-2022: Se schimbă vacanţele! Când se dau teze, când sunt Evaluarea Naţională şi Bac 2022

Structură an şcolar 2021-2022. Este ultima zi din ultimul weekend din vacanța mare! De luni, aproape 3 milioane de elevi se vor întoarce în bănci. Sunt, însă, și 2.400 de copii, din 12 localități, pentru care școala va începe online, fiindcă rata de infectare a depășit 6 cazuri la mia de locuitori.

Anul şcolar 2021-2022 începe luni, pe 13 septembrie 2021, pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022. Are 34 de săptămâni și este împărţit în două semestre. Vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială, ceea ce face ca primul semestru să fie scurt, de doar 14 săptămâni, în timp ce al doilea semestru începe în 10 ianuarie și 20 de săptămâni. Și anul acesta se înscrie în topul anilor școlari cu cele mai puține zile de școală, scrie edupedu.ro.

Structură an școlar 2021-2022:

  • Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)
    Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
    Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 – 31 octombrie 2021.
    Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.
    Vacanța de iarnă este vacanța dintre cele două semestre (vacanța intersemestrială). Nu mai sunt cursuri din semestrul I după 9 ianuarie și nu există o vacanță intersemestrială în lunile ianuarie – februarie, cum a fost, de exemplu, anul școlar trecut.

Şcoli închise încă din prima zi în 12 localităţi. Previziunile ministrului Cîmpeanu despre noul an şcolar
Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)

  • Cursuri: 10 ianuarie – 10 iunie 2022.Programul “Școala Altfel”: în perioada 8 – 14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare).
    Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.
    Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023

Când se susțin tezele. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat recent, pe 9 septembrie, că tezele și simulările se vor susține în anul școlar 2021-2022: „În momentul de față, tezele se vor da normal. Simulările se vor derula normal”.

calendar-an-scolar-2021-2022OK

Tezele se susțin cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului, prevede ordinul de ministru privind structura anului școlar 2021-2022. “Intervalul aferent programului “Şcoala altfel” nu va coincide cu perioada în care se susţin lucrările scrise semestriale (tezele)”, potrivit documentului.

Elevii nu au mai susținut teze din semestrul al II-lea al anului școlar 2019-2020. În noiembrie 2020, în primul semestru al anului școlar trecut (2020-2021), Monica Anisie, atunci ministru al Educației, a anunțat că tezele nu se vor da nici anul acela școlar.

Formularul pe care trebuie să-l completeze părinţii la început de an şcolar. Sorin Cîmpeanu: Chestionarul are scopul de a veni in sprijinul celor care vor sa se vaccineze

Calendar BAC 2022
Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Calendarul examenelor de bacalaureat, prima sesiune:

20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

Calendar Evaluarea Națională 2022 la clasa a VIII-a
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022.

Calendarul examenelor naționale de clasa a VIII-a:

14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că a fost luată decizia deschiderii tuturor școlilor, în data de 13 septembrie, cu prezență fizică.

”Emoțiile sunt mari. Sunt firești pentru fiecare început de an școlar. Peste emoțiile firești, se suprapun emoțiile generate de criza sanitară. În urma unei analize foarte atente pe care Ministerul Educației a făcut-o împreună cu Ministerul Sănătății, cu INSP și cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență, decizia este aceea de deschidere a tuturor școlilor în data de 13 septembrie, cu prezență fizică ”, a precizat Cîmpeanu.

Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor
Prima regulă de care trebuie să ținem cont din 13 septembrie e că masca de protecție devine obligatorie și pe o rază de 50 de metri în jurul unităților de învățământ, fie ele școli, creșe sau grădinițe.

Dacă anul trecut părinții nu s-au putut bucura alături de copiii lor de emoția primei zile de școală, de data asta se poate. Părinții vor putea să participe la festivitățile de pe 13 septembrie cu mască de protecție și să respecte distanța de siguranță față de ceilalți participanți la eveniment. Ministerul Educației recomandă directorilor să ia toate măsurile necesare ca în curțile școlilor să nu se creeze aglomerări.

În ceea ce privește accesul elevilor în unitățile de învățământ, ordinul comun prevede că trebuie folosite toate ușile de care dispune școala. Apoi, primul lucru pe care îl vor face elevii va fi să își dezinfecteze mâinile cu o substanță pe bază de alcool. Astfel de facilități sunt amplasate atât la fiecare intrare în școală, cât și la fiecare intrare în sala de clasă.

”Masca de protecție este obligatorie în spațiile interioare”
”Știm că riscul nu poate fi eliminat complet, dar riscul trebuie asumat în măsura în care poate fi gestionat. Factorii cu competență în domeniul sanitar au decis că acest risc poate fi gestionat cu condiția respectării tuturor regulilor de protecție sanitară. Mă refer aici la masca de protecție care este obligatorie în spațiile interioare.

În anexa ordinului, se precizează că se recomandă utilizarea măștilor medicale, dar este permisă și utilizarea, fără niciun fel de problemă, a măștilor textile. Important este ca elevii, mai ales cei de vârstă mică, dar nu numai, să poată avea gura și nasul acoperite”, a mai spus ministrul.

Excepții de la purtarea măștii
”Excepție de la obligativitatea măștii de protecție în spații interioare este creată pentru derularea orelor de educație fizică, în săli de sport, în interior, dar numai până la incidența de 2 la mie rată de infectare în localitatea respectivă.

De asemenea o excepție punctuală se înregistrează de la obligativitatea purtării măștii de protecție pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și pentru cei care sunt foarte mici. Cu aceste excepții, masca de protecție va rămâne obligatorie”, a spus Sorin Cîmpeanu. ” Este nevoie să avem o aerisire cât mai bună a spațiilor de învățământ, este obligatoriu să respectăm regulile de igienă, este obligatoriu să respectăm o distanțare fizică adecvată condițiilor din fiecare școală.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care au lucrat în străinătate. Decizie privind pensia din România
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Averea ascunsă a lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu a primit o veste neașteptată
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Roberta Metsola susține livrarea de rachete Taurus Ucrainei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni